— Vårt viktigste mål er at deltakerne skal oppleve gledefulle, fargerike, pulserende og innholdsrike sommerdager, sier Liv Brita Malnes.

Sol, regn og latter om hverandre da flyktninger i bydel Frogner dro til Hovedøya

— Vår erfaring er at flyktningene i bydel Frogner har få tilbud om sommeren. Mange av flyktningene forteller at sommerferien ofte blir lang og at de føler seg ensomme, sier Liv Brita Malnes ved Uranienborg språkkafé.

Publisert

— Vi har hatt noen eventyrlige, men også svært intense og travle dager, sier Liv Brita Malnes i bydel Frogner til VårtOslo.

Sammen med en gjeng med frivillige fra Uranienborg språkkafé, har Malnes hovedansvar for organisering av aktiviteter for omlag 70 personer som deltar på Sommerorkester 2020.

— Fargerike og pulserende sommerdager

Sommerorkester har blitt arrangert siden 2017, og er spredd over flere dager. Prosjektet er primært rettet mot flyktningene i bydelen, men også flyktninger fra andre bydeler er velkommen.

På Hovedøya poserer Meserto med barn kledd for norsk sommer.

— Prosjektets tittel ”Sommerorkester” må ikke tolkes for bokstavelig, sier Liv Brita Malnes.

Hun har blant annet en master fra Kunsthøgskolen i Oslo, og har vært rektor ved Nordland kunst- og filmskole. Malnes er internasjonalt prisbelønt kunstner og har vært med ved Uranienborg språkkafé de fire siste årene.

— Vårt viktigste mål er at deltakerne skal oppleve noen gledefulle, fargerike, pulserende og innholdsrike sommerdager, der gode menneskemøter, inspirerende aktiviteter og velsmakende mat står i sentrum.

Smittevernansvarlig på aktiviteter

— Et viktig mål er å bidra til etablering av vennskap og knytte kontakter på tvers av generasjoner, etnisitet, sosiale og kulturelle skiller. Derfor er også etnisk norske barn, unge og voksne velkommen til å delta, forklarer hun.

Enmeters-grensen er ikke alltid like enkel når instrumenter skal læres. Men Sommerorkester tok smittevernregler på alvor med egen medisinsk spesialist.

For ordens skyld tar VårtOslo med at Sommerorkester 2020 i bydel Frogner har hatt en egen smittevernansvarlig.

For å hindre spredning av korona har overlege Sigurd Hortemo, som er spesialist i både allmennmedisin og samfunnsmedisin, sørget for alle aktiviteter og som helhet blir gjennomført innenfor trygge rammer i tråd med Statens retningslinjer for smittevern.

Lærte å ro norske tradisjonsbåter

I år var nok båttur til Hovedøya høydepunktet for mange. Været var litt skiftende, men med både regntøy og badeklær dro ingen skuffet hjem. Det ble både regnskur og bading. Musikeren og kulturarbeideren Marius Løkse, som er leder for kulturarenaen ÅRETAK, stilte med fire tradisjonelle, norske kystbåter.

— Flere av flyktningene lærte å ro den dagen. Milad fra Afganistan og Yemane fra Etiopia rodde to av båtene fra Hovedøya og hele veien tilbake til Operaen om ettermiddagen, forteller Liv Brita Malnes.

— Skal bli kjent med parker og badeplasser

— Været vekslet mellom strålende sol, kraftig vind, bølger, lett skydekke og kraftig regn. Men - de færreste lot seg skremme av været. Folk kastet seg ut i vannet med store smil, sier Malnes.

Kulturarenaen ÅRETAK stilte med norske tradisjonsbåter som ble rodd til og fra Hovedøya.

Men Sommerorkester 2020 startet egentlig et par dager tidligere. Både musikere og deltakerne slapp seg løs til fengende rytmer og østlig inspirert musikk i Uranienborgparken.

— Intensjon har vært at flyktningene skal bli kjent med parker, grøntområder og badeplasser i nærområdet. Det vil si naturressurser og aktiviteter som er gratis og lett tilgjengelig, sier Liv Brita Malnes.

— Samhandling og skapende aktiviteter

Årets Sommerorkester har vært en like stor suksess som tidligere. Så kan man kanskje håpe på mer stabilt sommervær neste år. Da vil gratistilbudet ha et aldri så lite femårs-jubileum.

Ikke alt var fart og spenning - det ble tid til tegning også.

— Vår filosofi er at kreativ samhandling og deltakelse i skapende aktiviteter er en kraftfull vei inn i fellesskapet i møte med nye kulturer. Derfor har vi hvert år invitert profesjonelle kunstnere og musikere med i prosjektet, forklarer Malnes.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS