Advokat Brynjulf Risnes og Live Glesne Kjølstad må møte i Borgarting lagmannsrett i ankesak mot Louis Pizza.Foto: Arnsten Linstad
Live Glesne Kjølstad og Louis Pizza på Adamstuen må gjennom ankesak i Borgarting lagmannsrett
— Det er fryktelig synd at anken er godtatt. Det var en klar frifinnelse i tingretten, sier Live Glesne Kjølstad. Oslo tingrett trodde henne på at hun ikke visste at en ansatt jobbet uten oppholds- og arbeidstillatelse.
Live Glesne Kjølstad åpnet Louis Pizza på Adamstuen for å hjelpe flyktningen Sorab Abolfathi og hans familie.
I Oslo tingrett ble Louis Pizza frikjent på alle punkter, og trodd på at Kjølstad ikke var klar over at den iranske flyktningen egentlig var nektet både arbeids- og oppholdstillatelse i Norge.
Påtalemyndigheten anket frifinnelsen og har fått medhold i at saken skal opp for Borgarting lagmannsrett. Tidspunktet for ankesaken er satt til fredag 14. august.
— Jeg er engstelig for hva som kan skje. Ikke for min del, men dersom påtalemyndigheten får medhold i at Louis Pizza skal bøtelegges risikerer vi konkurs og at tre ansatte miste jobbene sine, sier Live Glesne Kjølstad.
I pizzeriaen på Adamstuen jobber blant annet Sorab Abolfahtis søster fulltid. I tillegg er to andre flyktninger ansatt.
Saken mot Louis Pizza startet etter at Abolfahti ble kastet ut av Norge. Deretter ble det tatt ut tiltale mot Louis Pizza for å ha benyttet ulovlig arbeidskraft.
I frifinnelsen fra Oslo tingrett legges det vekt på at Abolfathi før ansettelsen viste Kjølstad gyldig norsk skattekort, gyldig norsk bankkort med id og at han hadde gått på norsk videregående skole.
Tingretten peker også på at Sorab Abolfathi var i full jobb da 45-åringen ble kjent med Live Glesne Kjølstad. I tillegg var han oppført i arbeidstaker/arbeidsgiver-registeret i Norge.
— Det er fryktelig synd og veldig overraskende at anken er godtatt. Det var jo en klar frifinnelse i tingretten. Det er en alvorlig konsekvens om man nå forventer at alle arbeidsgivere skal ringe UDI selv om ansatte har gyldig skattekort, sier Kjølstad.
— Det kan føre til et enda større sorteringssamfunn. Det vil for eksempel gjøre det vanskeligere å ansette folk med utenlandsklingende navn dersom du risikerer å bli rettsforfulgt på denne måten, mener styrelederen ved Louis Pizza.
I Oslo tingrett argumenterte aktor Hans Petter Pedersen Skurdal med at Kjølstad burde ringt UDIs servicetelefon for å sjekke hvorvidt Abolfathi hadde arbeids- og oppholdstillatelse.
— Vi fra politiet ser at arbeidstakere som ikke har lov til å arbeide i Norge er et stort problem. Hvis man ikke tar den telefonen, er det grovt uaktsomt. Arbeidsgiver har en undersøkelsesplikt, og all denne informasjonen finnes på UDIs nettsider, sa aktor Hans Petter Pedersen Skurdal i prosedyren i Oslo tingrett.
Forsvarer for Louis Pizza, advokat Brynjulf Risnes, argumenterte med at bedriften ikke kunne straffes ettersom Live Glesne Kjølstad handlet i god tro.
— Det må gå en grense for hvor mye man må kontrollere som arbeidsgiver. Ja, arbeidsgivere kan gjøre en del. Men man kan ikke flytte alt ansvar over på arbeidsgiveren. Spørsmålet er hva Live Glesne Kjølstad som styreleder og arbeidsgiver forsto og visste, sa Brynjulf Risnes.
— Live Glesne Kjølstad spurte til og med hvem i familien som hadde oppholdstillatelse og hvem som ikke hadde det. Vi har med en svært lovlydig borger å gjøre. Regnskapsbyrået foretok sine rutinemessige grep. Sorab Abolfathi gjennomgikk til og med Oslo kommunes etablererkurs for å være lovlig skikket som daglig leder, sa Brynjulf Risnes.
* I morgen, tirsdag 14. juli, kan du høre Live Glesne Kjølstad i NRKs radioprogram Sommer på P2 klokken 10.03.
PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.