Forskningsminister Ola Borten Moe (Sp) fikk noen instruksjoner før han opererte gravemaskinen som åpnet bygging av nytt Vikingtidsmuseum på Bygdøy.
Forskningsminister Ola Borten Moe (Sp) fikk noen instruksjoner før han opererte gravemaskinen som åpnet bygging av nytt Vikingtidsmuseum på Bygdøy.

"Gravemaskinfører" Ola Borten Moe på jobb: Fikk æren av å starte bygging av Bygdøys nye verdensattraksjon

Med godt grep om spakene satt forskningsminister Ola Borten Moe (Sp) seg til rette i gravemaskinen. I dag startet han bygging av det som kan bli en verdensattraksjon på Bygdøy - det nye Vikingtidsmuseet.

Publisert

— Det er viktig for Norge at vi nå er kommet i gang og at vi kan samles om det som er en offisiell start av byggeprosjektet her på Bygdøy, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) etter å ha tatt første "spadestikk" med en gravemaskin.

Det nye anlegget Vikingtidsmuseet blir verdens største og mest innholdsrike om vikingtiden.

Tre ganger så stort

Museet skal inneholde en publikumsrettet samling av gjenstander fra Vikingskipsmuseet og fra Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, og dessuten funksjoner for forskning og konservering.

Det nye Vikingtidsmuseet vil bestå av to deler. Dagens vikingskiphus blir bevart, og i tillegg blir det bygd et stort nybygg.

Det gjør at museet blir tre ganger så stort som dagens anlegg.

Illustrasjon av det nye vikingtidsmuseet på Bygdøy.
Til høyre sees dagens vikingskiphus, som bevares. Med nybygget blir hele anlegget tre ganger større enn det eksisterende museet.

— Dette er et byggeprosjekt med store betongarbeid, spektakulær arkitektur og strenge krav til miljø, inneklima og sikring av skjøre gjenstander, sier byggherredirektør Marius Tunstad i Statsbygg.

— Viktig for Norge som kulturnasjon

Når museumsanlegget åpner i 2027 blir det en verdensattraksjon, som vil gi publikum en unik mulighet til å oppleve verdens best bevarte vikingskip.

Modell av Vikingtidsmuseet omkranset av pappkopper og fruktkurv.
Servering til Ola Borten Moe:Modell av Vikingtidsmuseet omkranset av pappkopper og fruktkurv.

Totalt blir hele museumsanlegget drøyt 13.000 kvadratmeter, tre ganger så stort som det nåværende Vikingskipsmuseet.

— Jeg er glad for at byggingen av det nye Vikingtidsmuseet nå er i gang. Å sikre kulturskattene fra vikingtiden har aller høyeste prioritet. Dette er viktig for Norge som kulturnasjon, sier forskningsminister Ola Borten Moe.

Powered by Labrador CMS