Russiske Natalja (44) sorterer klær i Ukraina HUB på Skøyen.Foto: Torkil Kristiansen
Møtestedet og gratisbutikken for ukrainere på Skøyen er allerede en kjempesuksess!
— Vi hadde en forsiktig forventning om at det ville dukke opp circa 50 mennesker. Det kom over 400, så vi måtte stable på beina et impulsivt kølapp-system i gratisbutikken for å unngå kaos.
VårtOslo skrev forrige uke om etableringen avUkraina HUB på Skøyen, et sted hvor ukrainske flyktninger kan sosialisere med andre i samme situasjon, og få gratis klær og utstyr som de trenger.
Stedet ble stablet på beina på så lite som seks uker, takket være masse engasjement, velvillige bidrag og ukrainske frivillige som kunne kommunisere med flyktningene på deres eget språk.
Nina (34) er en av de frivillige som bidrar. Hun forteller at hun kom til Norge for tre uker siden fra byen Dnipro.
Annonse
— Byen er ikke okkupert, men det var ustanselig flyalarmer, i perioder hvert 15. minutt. Noen ganger bombet de også, sier hun.
— Da jeg mistet jobben, bestemte jeg meg for å dra. Jeg bor nå hos en norsk venn jeg fikk kontakt med via internett, forteller Nina.
Mannen og hundene hennes er fortsatt i Ukraina. Nina sier hun snakker flere språk, og praten går uanstrengt på engelsk. Hun sier hun allerede har fått flere nye venner.
— Jeg kom, som mange andre, bare med det aller mest nødvendige i en koffert, så et sted som dette er veldig nyttig for at vi skal kunne leve noenlunde som vanlig og komme oss gjennom denne vanskelige tiden, sier hun.
Thea (31) jobber som frivillig koordinator på Ukraina HUB. Hun forteller at de fleste som kommer innom bor i Oslo, men at det også kommer folk fra distriktet rundt, noen helt fra Halden og Kongsvinger.
Motivasjonen for å ta turen er primært å få tak i klær og utstyr. For noen er det også viktig å sosialisere med med andre ukrainere, og delta på ulike aktiviteter. Flere avtaler allerede å gjøre ting sammen, som turer i marka.
— Informasjon om stedet har spredd seg fort, sier Thea. Ukrainerne har egne nettverk i sosiale medier som brukes flittig til å spre det glade budskapet.
— Alt her er gratis. Det er mest interesse for klær, men også leker, barnevogner, reise-senger, bager og kofferter er populært. De setter stor pris på å velge ut selv, istedenfor å bruke det de får i den standardiserte pakken fra kommunen. Barna får tak i en del ting de trenger til skolen, men setter også pris på leker de kan ta med seg hjem, sier hun.
Ifølge Thea er de for tiden 20-25 frivillige, men det er behov for flere til å ta imot flyktningene, hjelpe til i butikken og sortere klær. De har både norske og ukrainske frivillige, både flyktninger og ukrainere som har vært i Norge i flere år.
— Men vi har dette lokalet kun ut juli, i hvertfall foreløpig. Jeg vet ikke hva som skjer etter det.
Kristine Ekeberg-Andersen, kommunikasjonsansvarlig for Ukraina HUB, forteller at de tidlig i mai prøvde ut konseptet. De ønsket å teste rutiner, og se om budskapet om stedet hadde nådd ut til ukrainerne.
— Vi hadde en forsiktig forventning om at det ville dukke opp circa 50 mennesker. Det kom over 400, så vi måtte stable på beina et impulsivt kølapp-system for å unngå kaos.
Kristine forteller at dagene etter åpningen 11. mai har vært preget av en jevn strøm av ukrainske flyktninger som kommer. For å drikke kaffe, prate litt, la barna leke og finne nye klær.
— Denne uken har det også vært oppstart av et samarbeid med NAV, bydel Ullern. De stiller med to saksbehandlere noen timer en gang i uken for å kunne svare på spørsmål og veilede i jungelen av regler, plikter og rettigheter, sier hun.
— Det er også hengt opp lister på HUB´en der flyktningene kan komme med forslag til aktiviteter de ønsker å bli med på. I første omgang ønsker vi å arrangere norskkurs, både for barn og voksne. Flere har ytret ønske om aktiviteter som yoga.
Kristine understreker at HUB'en ikke bare skal være et sted man kommer og er passiv mottaker. Det legges også til rette for at man kan være aktiv bidragsyter. Målet er derfor også å få flere av flyktningene inn som frivillige.