Foran Russlands ambassade på Skillebekk: — Ukrainas plass bidrar ikke til å stanse krigen. Men vi må gjøre det lille vi kan og må, sier Jens J. Lie (H) til New York Times.

Storavisen New York Times forteller historien om Ukrainas plass og Frogners lokalpolitikere

— Ja, det blir nok mye folk her, sier Jens J. Lie (H) før tirsdagens avduking av skiltet "Ukrainas plass" ved Russlands ambassade. Historien om skiltet på Skillebekk og lokalpolitikerne i bydel Frogner endte i storavisen New York Times.

Publisert

Fra han fortalte om skilting av Ukrainas plass foran den russiske ambassaden første gang i VårtOslo, har Høyres Jens J. Lie og de andre lokalpolitikerne i bydel Frogner fått mye oppmerksomhet.

— Ja, det har vært mange reaksjoner. Noen mener også det vi har besluttet er både barnslig og tåpelig, sier lederen av Frogner bydelsutvalg til VårtOslo.

— Viktig at det havnet i New York Times

— Men inntrykket VårtOslo har er at de fleste reaksjonene har vært positive. Og det er til og med omtalt i en egen artikkel i den amerikanske storavisen New York Times. Stemmer ikke det?

— Joda, reaksjonene har også vært positive. Og det er både gøy og viktig at bydelsutvalgets vedtak havnet i New York Times, humrer lederen av Frogner bydelsutvalg.

Det flagges for Ukraina utenfor Det Norske Videnskaps-Akademi, som er nærmeste nabo til Russlands ambassade i Drammensveien på Skillebekk.

Men la oss spole tilbake. Historien starter egentlig med at MDGs medlem av Frogner bydelsutvalg, Maja Rynning, fremmer et forslag om å endre navn på Drammensveien forbi Russlands ambassade.

Hun foreslår at det nye navnet bør være Ukrainas gate. Forslaget mottas med entusiasme av samtlige andre partier i bydelsutvalget. Alle deler MDG-politikerens fortvilelse og sinne over den russiske krigføringen mot Ukraina.

Forventer mange folk ved avduking

Men etter hvert dukker det opp en del praktiske og formelle vansker knyttet til en slik navnendring.

Da lanserte Jens J. Lie gjennom VårtOslo forslaget om at gatekrysset ved Leiv Erikssons gate og Drammensveien kan døpes Ukrainas plass. I krysset er det en liten gressflekk som er kommunal eiendom. Og på tirsdag klokken 18 settes skiltet opp nettopp her.

Aller først er det MDGs Maja Rynning som holder en appell, før Høyres Jens J. Lie avduker skiltet.

Hele programmet for avdukingen av skiltet og åpningen av Ukrainas plass kan du se på bydel Frogners Facebook-side.

— Ja, det blir nok mye folk her, sier Lie.

— Russlands handlinger er totalt uakseptable

— Jeg håper jo folk tar seg tid til å komme. Dette er en viktig markering som samtlige bydelspolitikere stiller seg bak, sier BU-lederen.

Stor demonstrasjon utenfor Russlands ambassade i Drammensveien lørdag 5. mars i år.

Nettopp det tverrpolitiske engasjementet fra bydelspolitikerne mot Russlands krigføring var det en av verdens mest anerkjente aviser, New York Times, plukket opp:

"The unassuming intersection in front of the Russian Embassy in central Oslo didn’t really have a name until Tuesday, when its local council bestowed on it a particularly pointed one: “Ukrainas Plass,” or Ukraine’s Square."

— Gjør det lille vi kan og må

— Vi ønsker å vise med all tydelighet at vi mener Russlands handlinger er totalt uakseptable, sier Venstres bydelsutvalgsmedlem Tore Wilken Nitter Walaker til NY Times.

Den amerikanske storavisen fortsetter med å skildre hvordan russisk ambassadepersonell fra og med tirsdag må krysse Ukrainas plass for å komme ut og inn av ambassaden.

— Dette bidrar ikke til å stanse krigen. Men vi må gjøre det lille vi kan og må, siteres Jens J. Lie på i NY Times.

Selv humrer Lie litt over å ha havnet i avisen som leses over hele verden. Og anses som en av de mest troverdige nyhetskildene internasjonalt.

Samtidig legger ikke Høyre-politikeren i bydel Frogner skjul på at nyheten om Ukrainas plass på Skillebekk også er viktig.

— Du skal si noe når skiltet avdukes tirsdag, hva kommer du til å si?

— Jeg har ikke helt bestemt meg ennå. Dessuten må jeg samkjøre litt med de andre som også har noe på hjertet. Men det viktigste nå er at vi står sammen med det ukrainske folket, sier Jens J. Lie.

Powered by Labrador CMS