Politiet har varslet hyppigere våpenvisitasjoner og økt innsats mot gjengkriminalitet i det de kaller "sårbare områder".Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Stanset folk mellom Storgata og Torggata: Kroppsvisitert da politet jaktet på våpen
Oslo-politiet stanset og kroppsvisterte 139 personer ved Strøget sent lørdag kveld. Politiaksjonen kom etter at politiet tidligere denne uken gikk ut og varslet hyppigere visitering på jakt etter våpen.
— Vi har avholdt en våpenvisitasjon i Strøget-passasjen, etter politilovens § 7a. Av 139 kontrollerte ble det ikke funnet uønskede gjenstander, skrev politiet på Twitter lørdag klokken 23.22.
Kroppsvisiteringen i Strøget mellom Storgata og Torggata sent lørdag kveld skjer i kjølvannet av at politiet torsdag varslet mer våpenvisitasjon og økt innsats mot narkotikasalg.
Til Klassekampen sa Oslo-politiets leder for Enhet Øst, John Roger Lund, at den økte innsatsen skulle settes inn i seks "sårbare områder".
Annonse
Fire av områdene ligger under Enhet Øst, mens to områder ligger under Enhet Sentrum.
Ifølge avisen omfatter dette blant annet Tøyen og Grønland i bydel Gamle Oslo, samt områder i bydelene Stovner, Alna og Søndre Nordstrand.
Politiet har også varslet hyppigere våpenvisitasjoner ved trafikknutepunkter i byen.
— Dette er en prioritering og en styring av ressurser. Vi vil være i forkant av utviklingen, sier Oslo-politiets enhetsleder John Roger Lund.Stian Lysberg Solum
Oslo-politiets nye strategi er inspirert av en lignende taktikk i Sverige. Der har svensk politi identifisert over 60 ulike geografiske områder i 22 byer. Her er det satt inn ekstra politiressurser for å bekjempe gjengkriminalitet.
Områdene politiet har utpekt i Oslo kjennetegnes blant annet av at det bor mange med minoritets- og innvandrerbakgrunn der, samt at en høy andel av innbyggerne har lav inntekt og sliter med dårlige levekår.
Nylig la Kripos frem en ny trusselvurdering. Det nye der er at gjengkriminalitet for første gang er et eget punkt i trusselvurderingen. Og at politiet for første gang går ut offentlig og sier de forventer en dødelig utgang på gjengvolden i Oslo.
Politiet har knyttet til seg en forskergruppe ved Politihøgskolen som skal bistå i arbeidet. En av forskerne er Manne Gerell som forsker på kriminalitet og gjengvold ved Universitetet i Malmö og Universitetet i Oslo.
— Akkurat nå jobber vi med å gjøre analyser av hva som kan være utsatte områder i Norge, basert på liknende analyser i Sverige og Danmark, sier Gerell til Klassekampen.
— Dette er en prioritering og en styring av ressurser. Vi vil være i forkant av utviklingen, sier enhetsleder John Roger Lund.