Politiet i arbeid. Politiet under et oppdrag i bil. Innsatsleder, med armbind med tekst, logo og radiosamband.Modellklarert til redaksjonell bruk.Foto: Gorm Kallestad / NTB
Politiet har varslet hyppigere våpenvisitasjoner og økt innsats mot gjengkriminalitet i det de kaller "sårbare områder".

Stanset folk mellom Storgata og Torggata: Kroppsvisitert da politet jaktet på våpen

Oslo-politiet stanset og kroppsvisterte 139 personer ved Strøget sent lørdag kveld. Politiaksjonen kom etter at politiet tidligere denne uken gikk ut og varslet hyppigere visitering på jakt etter våpen.

Publisert

— Vi har avholdt en våpenvisitasjon i Strøget-passasjen, etter politilovens § 7a. Av 139 kontrollerte ble det ikke funnet uønskede gjenstander, skrev politiet på Twitter lørdag klokken 23.22.

Kroppsvisiteringen i Strøget mellom Storgata og Torggata sent lørdag kveld skjer i kjølvannet av at politiet torsdag varslet mer våpenvisitasjon og økt innsats mot narkotikasalg.

Inspirert av lignende taktikk i Sverige

Til Klassekampen sa Oslo-politiets leder for Enhet Øst, John Roger Lund, at den økte innsatsen skulle settes inn i seks "sårbare områder".

Fire av områdene ligger under Enhet Øst, mens to områder ligger under Enhet Sentrum.

Ifølge avisen omfatter dette blant annet Tøyen og Grønland i bydel Gamle Oslo, samt områder i bydelene Stovner, Alna og Søndre Nordstrand.

Politiet har også varslet hyppigere våpenvisitasjoner ved trafikknutepunkter i byen.

John Roger Lund i Oslo politidistrikt enhet øst på folkemøte på Mortensrud sammen med bydel Søndre Nordstrand, Utdanningsetaten og Oslo-politiet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
— Dette er en prioritering og en styring av ressurser. Vi vil være i forkant av utviklingen, sier Oslo-politiets enhetsleder John Roger Lund.

Oslo-politiets nye strategi er inspirert av en lignende taktikk i Sverige. Der har svensk politi identifisert over 60 ulike geografiske områder i 22 byer. Her er det satt inn ekstra politiressurser for å bekjempe gjengkriminalitet.

Områdene politiet har utpekt i Oslo kjennetegnes blant annet av at det bor mange med minoritets- og innvandrerbakgrunn der, samt at en høy andel av innbyggerne har lav inntekt og sliter med dårlige levekår.

— Vil være i forkant av utviklingen

Nylig la Kripos frem en ny trusselvurdering. Det nye der er at gjengkriminalitet for første gang er et eget punkt i trusselvurderingen. Og at politiet for første gang går ut offentlig og sier de forventer en dødelig utgang på gjengvolden i Oslo.

Politiet har knyttet til seg en forskergruppe ved Politihøgskolen som skal bistå i arbeidet. En av forskerne er Manne Gerell som forsker på kriminalitet og gjengvold ved Universitetet i Malmö og Universitetet i Oslo.

— Akkurat nå jobber vi med å gjøre analyser av hva som kan være utsatte områder i Norge, basert på liknende analyser i Sverige og Danmark, sier Gerell til Klassekampen.

— Dette er en prioritering og en styring av ressurser. Vi vil være i forkant av utviklingen, sier enhetsleder John Roger Lund.

Powered by Labrador CMS