— Som varslet forrige uke vil byrådet gjør en vurdering iløpet av denne uka om ytterlig nye lettelser, sier Raymond Johansen (Ap). Men han kan ikke si når vurderingen kommer denne uken.Foto: Heiko Junge / NTB
- Vi har et massivt press om å åpne. Å holde igjen er det vanskeligste, sier Raymond Johansen
— Jeg sa at det kom til å være vanskeligere å åpne enn å stenge. Det har vist seg å være riktig, sier Raymond Johansen (Ap). Byrådslederen vil ikke tidfeste når det kommer ny vurdering om gjenåpning av Oslo, annet enn at det skjer iløpet av denne uken.
— Som varslet forrige uke vil byrådet gjør en vurdering iløpet av denne uka om ytterlig nye lettelser, sier Raymond Johansen.
— Det er ikke riktig som det sto i Avisa Oslo at det er tidfestet til torsdag. Vi har ikke bestemt hvilken dag det skal være ennå, sier byrådslederen til nyheten som også ble videreformidlet av NTB og flere medier.
Han viser til at byrådet vil vurdere både smittetall og sykehusinnleggelser før det blir vurdert om trinn 2 i gjenåpningsplanen skal tre i kraft. Det er heller ikke sikkert at alt i det andre trinnet blir innført, understreker byrådslederen.
Annonse
— I gjenåpningsplanen for Oslo ligger det lettelser på hvert trinn. Men det kan også være aktuelt å dele opp trinnene noe ut fra hva som er riktig ut fra den situasjonen vi er i nå, sier Raymond Johansen.
Smittesituasjonen i Oslo per siste uke er at 787 oslofolk ble registrert koronasmittet. Det er en nedgang på 122 tilfeller fra uka før. Nedgangen har bremset litt opp og det er litt ulik utvikling mellom bydelene.
— Det er tydelig nedgang i flere bydeler, som for eksempel Alna og Østensjø, mens smitten økte i bydelene Grünerløkka og Bjerke og i flere andre bydeler er smittekurven flat. Smitten synker også i de fleste aldersgrupper, men økte blant dem mellom 30 og 39 år, og blant dem mellom 16 og 19 år , sier byrådslederen.
— Når vi ser at smitten faktisk øker i noen bydeler og aldersgrupper understreker det viktigheten av en gjenåpningsprosess som fortsetter å være kontrollert og gradvis, sier han.
Men smittesituasjonen i Oslo er ikke alene avgjørende for hvilke lettelser byrådet vil vurdere iløpet av denne uken. Hvilke tiltak som lettes i nabokommuner vil også påvirke hva byrådet kommer frem til.
— Vi er også opptatt av det som skal være likest mulig regler på tvers av grensene i vår region, særlig når det gjelder handelsnæringen. Det er ventet at det kan komme åpning av butikker og kjøpesentre i kommunene rundt Oslo, og det vil også kunne påvirke våre beslutninger, sier Johansen.
— Vi har 500.000 smittevern-eksperter
— Vi har et massivt press fra alle om å åpne, inklusivt mange politikere og alle deler av næringslivet. Det å greie å holde igjen er det aller vanskeligste. Jeg husker jeg sa for mange måneder siden at det kom til å være mye vanskeligere å åpne enn å stenge, sier han.
— Det har vist seg å være riktig fordi, i tillegg til at vi har 500.000 smittevern-eksperter, det er klart at hele Oslo ønsker å gjenåpne så raskt som mulig. Vi er ved en tid nå hvor det å holde unna det presset og å greie å få til en gradvis, kontrollert åpning for å unngå å igjen stenge ned, sier Raymond Johansen.