Glasmagasinet er pyntet til jul. Foto: WIkimedia Commons
Glasmagasinet er pyntet til jul. Foto: WIkimedia Commons

En hyllest til handelsstanden i julerushet

Publisert Sist oppdatert

– I dag løfter jeg høyre langfinger til Amazon og E-bay og deres kunder, og bøyer meg i hatten for handelsstanden. 

Takk for at dere henger lys i gatene i november og pynter til jul. Dere gjør den mørke desember mulig, og hjelper oss å feire. Takk for at dere står på fra tidlig om morgenen til sent på kvelden, og holder butikkene åpne og liv i gata.

Takk til alle ansatte, heltid og deltid, som tar på seg en hard, ofte utakknemlig jobb, som står oppreist ti timer per dag og likevel klarer å smile til oss vintermåker som skal ha, skal ha.

Takk til deg som står i kaffebar og sender godlukt utover lokalet og ut i gaten og gir meg den koffeinen jeg trenger. Takk til deg som driver fiskebutikken, som sørger for at kjølelinjen fra havet når meg med fersk torsk og krabbe. Takk til Baker Hansen som åpner tidlig og selger meg en bolle med rosiner, så jeg får nok karbohydrater til å klare meg til lunsj. Takk til deg som tok en beslutning om hvilken saft jeg skulle kjøpe, så jeg kunne slukke tørsten.

Lam dagligvare., hvor eieren er vietnamesisk og heter Lam. Foto: Geir Halvorsen / Flickr
Lam dagligvare., hvor eieren er vietnamesisk og heter Lam. Foto: Geir Halvorsen / Flickr

Takk til Mari bak kassa

Takk til de hyggelige på Tanum, som finner fram og bestiller når boka ikke er i butikken, men når meg med et pling noen dager senere.

Takk til Dressmann som selger meg gode og rimelige ullsokker og holder meg varm på beina.

Takk til grossistene som sørger for at varene er pene og jevne og holdbare, slik at detaljhandelen kan få de videre ut til oss kunder som slipper å vente.

Takk til Mari bak kassa på Meny som smiler hei og sluttfører vår transaksjon med «ønsker du kvittering?». Ut går jeg med to poser med fantastisk god mat og drikke fra hele verden, til glede for meg og mine nære.

Takk til de kunnskapsrike ansatte på polet, som man kan spørre om hva som helst. «Hvilket øl passer best til vin?»

Takk til dem som tør åpne butikk

Takk for alle dem som sørger for at varer fra hele verden kommer min vei, som jeg kan kjøpe uten å involvere meg i masse unødvendig arbeid, men bare kan dra kortet og rusle videre.

Takk til alle dere som tør åpne en butikk, som ikke kan forvente månedslønn, lønnstrinn, fast pensjon og sykeytelser, men tar risikoen på å leve fra hånd til munn i årevis uten visshet om det er liv laga. Takk for at dere holder ut den utakknemlige kritikken.

Jula er styrt av vår etterspørsel, vårt kjøpepress. Det er vi som vil kjøpe gaver. Det er far og mor og lærerne på skolen, som har lært oss at vi skal gi gaver. Vi har instruert barn til å gi og være glade for å få. Vi har lært dem å glede seg til bursdag og til jul.

Råkk & Rålls. Foto: Morten F / Flickr
Råkk & Rålls. Foto: Morten F / Flickr

Jeg løfter min høyre langfinger

Vi kommer oss ikke ut av gavesirkelen uten å bryte med våre nærmeste. Hvis du vil ut av gavepresset, gjør noe med det selv: Slutt å lær ditt barn 1) å gi, 2) ta imot og 3) gi igjen. Riv i stykker de stygge dorullnissene som skolen har påført dem. Ikke kjøp gaver på vegne av barna. Ikke lær dem å takke for å bli tvunget inn i gavesirkelens evighet.

Hvis du ikke har lyst til å kjøpe noe, så kan du bare la være å kjøpe. Du er ditt eget kjøpepress. Handelsstanden hjelper oss for å oppfylle våre relasjoner, og skaffe varene som blir gaver til å holde liv i gamle relasjoner.

I dag løfter jeg høyre langfinger til Amazon og E-bay og deres kunder, og bøyer meg i hatten for handelsstanden.