DEBATT

Sist uke sendte Sålevending ut en nødmelding på sin instagramkonto. De er ute av neste års budsjettforslag. Men er dette en organisasjon vi har råd til å miste, spør VårtOslos debattansvarlig, Kjersti Opstad.
– Sist uke sendte Sålevending ut nødmelding: Byrådet vil fjerne kommunal støtte. Men er dette en organisasjon vi har råd til å miste, spør VårtOslos debattansvarlig, Kjersti Opstad.

– Har vi virkelig råd til å miste Sålevending? Der ungdom møtes på tvers av postkoder og alt det andre som skiller oss

– Aner noen hva det betyr for østkantgutta å inviteres til Colosseum for å se Champions League på storskjerm sammen med 500 andre ungdommer? Samholdet og stoltheten det skaper. På tvers av det som til daglig er konfliktlinjer? Denne uken kan Sålevendig miste sin kommunale støtte. Det kan koste oss dyrt.

Publisert

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Du husker covid, sant? Den gangen da vi sperra byens ungdommer inne sammen med oss og forbød fritidsaktiviteter ved lov. 

Sendte skolen på zoom og eksperimenterte med rødt og gult og kohorter som for det meste uansett endte opp med at ungdommene havnet rett i karantene etter at smittevernkontoret ringte hjem og krevde testing og innetid. 

Om igjen og om igjen. Og alt egentlig bare var... stuck in da house... dritt? For både oss og dem?

Nattcup betyr alt

Akkurat da, etter all den dritten, så dukket plutselig verdens største glis opp i heimen. 

Ungdommen skulle på NATTCUP! I Greihallen. Spille fotball!!! Hele fredagskvelden. Sammen med venner! Og det var til og med helt lov. 

Og gliset ble ikke mindre av at kompisen vant selveste pokalen og de gikk hjem. Midt på natta. Og verdenen som hadde vært forbudt og nedstengt var plutselig fotball og venner og nattcup og gøy! Pizza fikk de også. Og jeg så at det betydde... alt!

Det tok litt tid før jeg forstod at det handlet om en ny organisasjon, dette med Nattcupen. 

Sålevending, het den organisasjonen som fikk ungdommene til å smile igjen. Og jeg har hatt gleden av å få stå på sidelinjen og sett hva denne organisasjonen har gjort og hva den har betydd siden den oppstod i 2021.

Inviterte østkantgutta inn

Jeg har sett de ungdommene som har minst bli invitert inn til det de ønsket seg mest. 

For aner noen av dere hva det betyr for østkantgutta når de blir invitert inn på Coloseum kino for å se Champions League-finale på storskjerm sammen med 500 andre ungdommer. Som om det var viktige finfolk de var. Og få pizza og brus. Og deres helt egen Kamal Saaliti. Faren til brus?

Det er ikke så ofte det skjer det med østkantgutta. At de blir invitert inn til verdens kuleste arrangementer, som er bare deres og som betyr ALT! 

Et sted hvor de er velkomne. De som vet at de er uglesett og stemplet som problem, uansett hva de gjør og hvor de går. De, som avisene skriver side opp og side ned om. De blir invitert inn. De er velkomne. 

Alt dette fantastiske. Fotballturneringer på Valhall og i andre haller rundt omkring i byen. 

Cageball, bordtennis, sjakk. Det er for dem. Det er for dem også!

Erik Rosland og Kamal Saaliti har siden 2021 bygd opp organisasjonen Sålevending.
Erik Rosland og Kamal Saaliti har siden 2021 bygd opp organisasjonen Sålevending.

Unge møtes på tvers

For Sålevendig sier ikke at de er østkantguttas organisasjon. De som trenger dem mest. 

Sålevending er for alle. De ønsker at ungdommer skal treffes på tvers. Bli kjent og ha hyggelige opplevelser på tvers av postkoder og alt det andre som skiller oss fra hverandre her i byen. 

Når jeg har spurt østkantgutta om hva de liker best med Sålevending, så er det nettopp det at de får møte mange de ellers ikke ville ha møtt og ha det hyggelig og være med på noe kult sammen med dem de trekker frem. 

"På Sålevending så møter vi de vi ellers ikke møter", sier de. "De fra andre steder i byen, de med en annen bakgrunn, de med en annen hudfarge... Jenter og gutter." 

Og det gjør de ikke andre steder. Ikke sånn. 

Og at Sålevending må avvise rundt 600 ungdommer hver gang de setter opp et arrangement, sier sitt om populariteten til organisasjonen blant ungdommene selv. 

Og det sier noe om behovet for at dette tilbudet finnes.

Gratis og for alle

For hvor ellers kan de få møtes og spille fotball eller noen av de andre aktivitetene Sålevending også tilbyr? Helt gratis. 

Hvor ellers kan de gutta som av ulike grunner har falt ut av idretten få spille fotball sammen med de vennene med foreldre som fremdeles har råd til å betale de stadig økende kontigentene hos idrettslagene? 

Hvor ellers kan de møtes og være sammen, ha det gøy og bli møtt av de tryggeste, kuleste voksne de kjenner? Voksne de har tillit til? Voksne som vil dem vel, og som de vet de kan snakke med? Også dagen etter at fotballcupen er ferdig spilt og pokalene delt ut?

Når ungdommene

Jeg mener at Sålevendig er et fenomen og en enorm mulighet for alle som ønsker våre ungdommer godt. Her er det en organisasjon med vilje og evne og engasjement. 

En organisasjon som kjenner ungdommene i byen her, som forstår hva de trenger og som greier å få dem med. 

Her bygger de en fantastisk organisasjon for forebygging av den forferdelige undomskriminaliteten vi i media elsker å skrive om. En organisasjon ungdommene selv omfavner på tvers av bydeler og grenser.

Her har vi en organisasjon som evner å møte ungdommene og få dem med og hvor det ligger en verden av potensiale som kan utnyttes av flere gode krefter.

Legges ned?

For til Sålevending vil ungdommene komme. Og de kommer i fred og med glede! 

Hvorfor ser ikke Oslo kommune verdien i dette? Hvorfor blir ikke dette verdsatt og beskyttet? Det finnes mange gode tilbud til ungdom i de enkelte bydelene, sa daglig leder i Sålevending, Erik Rosland, i Oslopodden tidligere i år.

Men hvor mange arenaer finnes det hvor ungdommene møter hverandre på tvers av bydeler?

For en uke siden kom det et nødrop fra denne unge organisasjonen. Vi er ute av Oslo kommunes budsjetter med byrådets budsjettforslag, skrev Sålevending. 

Vi vet ikke om vi kan fortsette å arrangere flere cuper til neste år. Vi vet ikke om vi vil overleve. Kanskje er det ikke lenger 600 ungdommer vi må avvise hver gang. Kanskje må vi nå avvise dem alle.

Viktig primærforebyggende arbeid

Å måle verdien av primærforebyggende arbeid er vanskelig. Det finnes lite, om noe forskning som viser effekten av at dette arbeidet. Det er vanskelig å tallfeste den kriminaliteten som ikke blir begått. 

Umulig å telle smerten og sorgen etter den knivkonflikten som ikke oppstår fordi ungdommene har blitt kjent med hverandre på tvers av postkoder og har gode opplevelser sammen som gjør at de kan si hei isteden for å slåss om de skulle møtes på gata.

Det beste i livet kan ikke beskrives i tall, men det betyr ikke at det ikke har verdi. Selv er jeg ikke i tvil om at slik situasjonen nå er i denne byen så er tiltak som når og som samler ungdommer og gir dem gode opplevelser på tvers... uvurderlig. 

Avgjøres denne uken

Og det er nettopp å rote dem bort vi er i fare for å gjøre denne uken. Bystyrets helse- og sosialutvalg behandler det borgerlige Høyre/Venstre-byrådets budsjettforslag denne uka.

Formelt avgjøres alt i bystyrets endelige budsjettbehandling rett før jul. Men dersom flertallet i helse- og sosialutvalget følger byrådets forslag, så kan Sålevendings skjebne egentlig være beseglet iløpet av denne uken. 

Det er et kutt vi ikke har råd til å gjennomføre!

Slik situasjonen er for ungdommene i byen vår nå, så har vi ikke råd til å kutte i det primærforebyggende arbeidet. Vi må ta vare på initiativ som Sålevending, slik at de kan invitere flere ungdommer inn, ikke færre.

Powered by Labrador CMS