Brannen spredte seg raskt til et 400 til 500 kvadratmeter stort område. Brannen ble slukket i løpet av en og en halv time. 25 betjenter var involvert i slukningsarbeidet.

Brigadesjefen om skogbrannen: — Jeg var overrasket over hvor fort denne spredte seg

Knut Halvorsen i brann- og redningsetaten forteller om en krevende skogbrann ved Romsås i ettermiddag. — Vinden gjorde at den spredte seg veldig fort for oss.

Politiet fikk lørdag formiddag melding fra øyenvitner om røyk fra skogen nordøst for Romsås. Politihelikopter og turgåere hjalp brannvesenet å lokalisere brannen, som først dekket et område på 100 til 200 kvadratmeter. Brannvesenet opplyste kort tid etter at ilden hadde spredd seg til et område på 400 til 500 meter.

Brannområdet ligger i en kraftledningsvei mellom Odvar Solbergsvei og Bånkall.

Overrasket over spredningen

Brigadesjef Knut Halvorsen i brann- og redningsetaten i Oslo advarer på det sterkeste mot å ta noen som helst sjanse med åpen ild ute i skog og mark i Oslo nå.

— Tørr skogbunn i kombinasjon med den vinden som er meldt nå, gjør at disse brannene sprer seg veldig fort. Nå er indeksen på rødt nivå for vårt distrikt, og det betyr både at skogen er tørr og at jordsmonnet er veldig tørt, sier brigadesjef Knut Halvorsen ved brann- og redningsetaten i Oslo.

Han forteller at han ble overrasket over hvor fort brannen spredte seg det.

— Når jeg som har sett noen skogbranner blir overraska, vil jeg tro publikum vil bli mange ganger så overraska over hvor fort det sprer seg, dersom de er så uheldige å tenne på noe der ute, sier Halvorsen.

— Når jeg som har sett noen skogbranner blir overraska, vil jeg tro publikum vil bli mange ganger så overraska over hvor fort det sprer seg, dersom de er så uheldige å tenne på noe der ute, sier brigadesjef Knut Halvorsen.

Turgåere viste vei

Han minner om at publikum må ringe 110 dersom de har mistanke om brann i skogen.

— Ring 110 og møt oss ved kjørbar vei og vis hvor du har observert brann eller røyk. Det er vanskelig å orientere seg i skogen. I dag var det turgåere som tok imot oss og viste hvor vi skulle, sier brigadesjefen.

Han forteller at skogbrann er krevende fordi mannskapene sjelden kommer helt inn til brannen med bil. Slik var det i skogen ved Romsås lørdag også.

— Slik var det i dag også. Vi la inn slanger manuelt fra to steder, til sammen en kilometer med slange. Så kobla vi på flere mindre slanger ved brannstedet, forteller brigadesjef Knut Halvorsen ved brann- og redningsetaten i Oslo.

Det var fortsatt ild og røyk enkelte steder på brannområdet etter at slukningsarbeidet var ferdig. Det er brannbetjenter på vakt i området utover natta.

Les også: En mann og en kvinne truet mann (29) og hunden hans ved Majorstukrysset

25 brannfolk jobbet i over en time

Etter at brannvesenet fikk meldingen om brannen 13.39 i ettermiddag, gikk det bare åtte minutter før det første utrykningskjøretøyet var ved skogholtet på Romsås. Meldingen om at brannen var slukket ble sendt ut klokka 15.04. I en time og et kvarter jobbet 25 brannbetjenter for å få slukket skogbrannen.

— Nå kommer vi til å være der utover natta med rundt fem betjenter. De kommer til å gå de rundt og dynke skogbunnen med vann og speide etter røyk, opplyser Halvorsen.

Slik så det ut i kanten av det 400 til 500 kvadratmeter store brannfeltet.

Vanskelig å få vann ned i jorda nå

Det veldig spesielle med skogbranner er at varmen kan sette seg opp til en meter ned i bakken, minst. Å få vannet helt ned dit, er en krevende oppgave når bakken er knusk tørr. For å bryte overflatespenninga har vi en såpelignende væske i vannet, forklarer brigadesjefen.

Brannetaten fikk slukket brannen på bakken, og trengte ikke brannhelikopteret. Men det sto i beredskap på Kjeller, bemannet og klart.

— Det hadde vært i lufta på minutter hvis vi hadde sett at vi trengte det. Vi klarte oss uten denne gangen, sier Halvorsen.

Powered by Labrador CMS