De første tallene viser at flere valgte å kjøre før rushtiden startet klokken 6.00 i morges, og 5,4 prosent færre kjørte i rushtiden. Illustrasjonsfoto: JohnM/Wikipedia
De første tallene viser at flere valgte å kjøre før rushtiden startet klokken 6.00 i morges, og 5,4 prosent færre kjørte i rushtiden. Illustrasjonsfoto: JohnM/Wikipedia

Dette viser målingene fra første dag med rushtidsavgift i Oslo

Publisert Sist oppdatert

Totalt passerte like mange bomringene rundt hovedstaden i dag som på samme tidspunkt i fjor, men 5,4 prosent færre kjørte i timene med ekstra avgift.

I dag var første dag med rushtidsavgift i området rundt Oslo, hvor målet er å få flere til å reise kollektivt til Oslo.

Fjellinjen, som driver bomringene i området, publiserte i dag tall som viste hvordan de ekstra kronene bilistene måtte betale har påvirket trafikken i morgentimene i dag.

Flere kjørte utenfor rushtiden

Hilde Foss Christensen. Foto: Fjellinjen
Hilde Foss Christensen. Foto: Fjellinjen

— Den totale trafikken er den samme som den var mandag i høstferien i fjor, men trafikken har skjøvet seg litt fram i tid, sier Hilde Foss Christensen, HR- og kommunikasjonssjef i Fjellinjen.

Totalvolumet viser nemlig en økning i halvtimen mellom 6.00 og 6.30, altså før rushtidsavgiften inntrer, på 7,3 prosent, og en reduksjon på 5,4 prosent i timene med rushtidsavgift, mellom 6.30 og 09.00.

Tallene er hentet fra passeringer i bomstasjonene i Oslo og Bærum i timene mellom 06.00 og 10.00 i dag – og sammenlignet med tilsvarende periode mandag 3. oktober 2016.

På grunn av høstferie i Osloskolen var totalt antall passeringer 5 prosent lavere enn i en normal uke, skriver Fjellinjen på sine sider.

Forventer at bruken av el-biler vil stige

Når det kommer til drivstoffgruppene bensin, diesel og elbiler er det i dag ingen endring fra mandag forrige uke.

— Men her forventes det en større endring over tid. Bruken av elbiler har steget jevnt de siste tre-fire årene, sier Foss Christensen.

Hun forklarer også at ordningen med at man slipper avgift etter reise nummer 60 per måned fortsetter som før, uavhengig av om man kjører i rushtiden eller utenfor den.

— Her teller vi passeringer enten man er innenfor eller utenfor rushtiden.

Dette må du betale

Fra og med i dag koster det altså 54 kroner for bensinbiler og 59 kroner for dieselbiler å passere bomringen i Oslo og Akershus i rushtiden, som er mellom klokken 6.30–9 og klokken 15-17, mot henholdsvis 44 og 49 kroner utenfor rush.

Lørdager, søndager, fridager, helligdager og hele juli måned er unntatt rushtidstillegg.

Her kan du lese mer om hva endringene innebærer.