DEBATT

James Stove Lorentzen
– Vårt klare mål er at prosjektene bystyret får oversendt fra byrådet vil skape bedre bomiljøer, sier byråd James Stove Lorentzen.

– Viljen til å betale mye for små leiligheter er der. Det kan vi like eller ikke, men sånn er det

Hvordan kan man mene at en nyutdannet sykepleier eller politi med fast jobb og litt egenkapital som klarer å finansiere kjøp av en 30 kvm leilighet er en trussel for nærmiljøet?

Publisert

Mange har hengt seg opp i at byrådet vil åpne for at utbyggere kan tilby leiligheter på 30 kvadratmeter. Motargumentasjonen, sist fra Rødts Sofia Rana, finner jeg noe merkelig.

I sin iver etter å slakte forslaget argumenterer hun med at «så skal man visst klare seg med 25 kvm», men det er jo ikke saken. Videre påstår hun at «den eneste løsningen på boligkrisa er å bygge mange trange små leiligheter»

Da er det på sin plass å nevne at vårt forslag er å øke antallet små leiligheter (30-50kvm) fra 35 prosent til 40 prosent, det betyr altså at 60 prosent skal være større. Av disse skal minst 30 prosent være over 80 kvm. Det er altså en beskjeden bevegelse mot noe flere mindre boliger.

Vil tilby en boligmiks

Det som er viktigere med vårt forslag er at det ikke skal være noen norm i de fleste deler av byen. Vi ønsker heller å se på hvert enkelt nærområde for så å tilby en boligmiks som øker mangfoldet av boliger.

Vi jobber nå med en stor regulering på Linderud. Oslo kommunes statistikkbank gir nyttig informasjon om de lokale forholdene. Det er svært få små og store boliger og en stor overvekt av tre roms 50-80 kvadratmeter.

Tallene for den aller nærmeste geografiske avgrensningen viser 32 leiligheter med ett rom og 424 med tre rom - bare seks med fire rom eller flere. Med vårt forslag vil det bli både flere med ett, to og fire rom. Antall større leiligheter lokalt vil øke med ca. 250 enheter.

Hva med politiet?

Et annet prosjekt er på Mortensrud. Der er det 27 leiligheter med ett rom av totalt 1700 boliger. Store leiligheter er derimot svært vanlig, hele 751 har fem rom eller flere.

Det er nok disse tallene som gjør at bydelsutvalgene i disse to sakene har uttalt seg positivt om våre forslag.

Hva så med politiet? Jeg har hatt mange møter og samtaler med dem og opplever at vi er ganske enige. Det er ikke små leiligheter i seg selv som skaper trangboddhet, det er antall beboere per leilighet som er utfordringen i deler av byen.

Da er det nok ikke de 27 små leilighetene på Mortensrud som er forklaringen. De etterspør flere familieleiligheter på Linderud, det ønsket får de oppfylt. Men ikke glem at det store flertallet av Oslos husholdninger er enslige eller par uten barn (68 prosent), ikke barnefamilier.

Attraktive leiligheter

Jeg forundrer meg også over «Arkitektoppropet». De aller fleste ungdommer begynner sin «boligkarriere» når de flytter hjemmefra med en hybel, et rom i en kjeller, et kollektiv eller en studenthybel. Etter noen år i midlertidige boliger som dette er jeg sikker på at de vil finne en 30 kvadratmeter leilighet som svært attraktiv.

Det viser jo også virkeligheten, etterspørselen og viljen til å betale mye for små leiligheter, også under 20 kvm. Det kan vi like eller ikke, men sånn er det.

En berikelse

Det fremmes argumenter om at beboere i små leiligheter er en trussel for nærmiljøet, men hvordan kan man mene at en nyutdannet sykepleier eller politi med fast jobb og litt egenkapital som klarer å finansiere kjøp av en 30 kvm leilighet er en trussel for nærmiljøet?

Jeg vil nå heller si at de som kommer seg inn i boligmarkedet gjennom gode finansieringsordninger, for eksempel med OBOS på Mortensrud, vil være en berikelse for lokalmiljøet.

Vårt klare mål er at de prosjektene bystyret skal få oversendt fra byrådet vil skape bedre bomiljøer. Jeg satser sterkt på at bystyrets medlemmer vil ta seg tid til å sette seg inn i de vurderingene som er gjort og at de aksepterer at vi trenger nye boliger til under fire millioner kroner for å gi flere unge en sjanse til å skaffe seg egen bolig.

En bedre miks trengs

Sofia Rana etterspør faglige begrunnelser, og det skal hun få. Leilighetsfordeling i nye prosjekter skal hensynta lokale forhold, og vi skal sørge for en bedre miks som gjør at flere kan finne den boligen som er rett for dem.

Dette vil endre seg over tid. Skal folk likevel få muligheten til å bli boende i samme lokalmiljø, må vi tilby en bredere og bedre miks av boliger, for unge førstegangskjøpere, voksende familier og eldre.

Jeg vil dessuten minne om at leilighetsfordelingen fastsettes av bystyret i de enkelte prosjektene.

Powered by Labrador CMS