Oslo  20171106.Hovedorganisasjonen Virke anslår at vi kommer til å handle for rundt 10 700 kroner hver i desember i år. Nordmenn vil handle for 56,3 milliarder kroner denne julen.Foto: Heiko Junge / NTB
Oslo 20171106.Hovedorganisasjonen Virke anslår at vi kommer til å handle for rundt 10 700 kroner hver i desember i år. Nordmenn vil handle for 56,3 milliarder kroner denne julen.Foto: Heiko Junge / NTB

Forventer nedgang, men tror likevel oslofolk vil bruke 14.000 i desember på julehandel

– Hovedgrunnen til at julehandelen for mange starter i november er salgskonsepter som Black Friday og Black Week. Vi ser at de vanlige sesongsalgene stadig vannes ut og at vi nå snart kan snakke om Black November.

Publisert

— Julehandelen har vært rekordhøy de siste årene, men vi forventer en tilbakegang fra pandemiårene 2020 og 2021, mener Bjørn Næss, direktør i Oslo Handelsstands Forening.

— Under pandemien var det redusert mulighet til å reise, grensehandle og bruke penger på restauranter og uteliv. Nå som samfunnet har åpnet opp er det helt naturlig at vi vil se en svak tilbakegang, sier Næss.

Julehandelen starter i november

Forventninger om noe redusert julehandel skyldes også usikkerhet hos forbrukerne med tanke på økte renter og strømkostnader samt høyere priser.

I en intervjuundersøkelse gjennomført av Yougov på vegne Oslo Handelsstands Forening, sier 1 av 3 at de forventer å bruke mindre på julegaver i 2022 enn i 2021.

Prognosene viser samtidig en tilbakegang for netthandelen på ca. 5 prosent i forhold til i fjor.

Julehandelen er den viktigste perioden i året for butikker og restauranter for å skape lønnsomhet.

Handelsforeningen forventer at julehandelen vil fordele seg med ca. 47 prosent på november og ca. 53 prosent i desember.

Oslo Handelsstands Forening anslår årets julehandel til 123,6 milliarder kroner. Det betyr at hver nordmann vil bruke 22.658 kroner på julehandel i november og desember.
Oslo Handelsstands Forening anslår årets julehandel til 123,6 milliarder kroner. Det betyr at hver nordmann vil bruke 22.658 kroner på julehandel i november og desember.

— Hovedgrunnen til at julehandelen for mange starter i november er salgskonsepter som Black Friday og Black Week. Vi ser at de vanlige sesongsalgene stadig vannes ut og at vi nå snart kan snakke om Black November, sier Næss i en pressemelding.

I julehandelsundersøkelsen sier to av fem at de helt sikker vil handle på Black Friday.

Handler lokalt og miljøbevisst

Undersøkelsen viser videre at forbrukerne i årets julehandel i langt større grad vil velge lokale butikker, nærsentre og bydelssentre for sine juleinnkjøp. Hele 57 prosent sier de vil handle julegaver i nærheten av der de bor.

— Dette er en utvikling vi har erfart gjennom hele pandemien da folk satt på hjemmekontor og gjorde sine ærender der de bor, sier Næss.

— Det er også sterkere fokus på miljø og bærekraft blant forbrukerne, mener han.

I årets undersøkelse svarer to av tre Osloborgere at de enten handler mindre gaver enn før, er opptatt av at varene skal være av god kvalitet, er kortreist og miljøvennlige, samt i større grad kjøper opplevelser og tjenester som gave.

På landsbasis svarer vel halvparten det samme.

Mange skal på by’n

— Siden restauranter og kulturtilbud er åpent i år i motsetning til i fjor, er det gledelig å konstatere at 40 prosent av Osloborgerne skal på julebord på by’n, sier Bjørn Næss.

Oslo Handelsstands Forening anslår årets julehandel til 123,6 milliarder kroner. Det betyr at hver nordmann vil bruke 22.658 kroner på julehandel i november og desember. I Oslo vil hver enkelt innbygger bruke ca. 14.000 kroner i desember.

Powered by Labrador CMS