DEBATT

I en alvorlig krisetid som i dag, må andre hensyn enn personvern være overordnet, sier direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.

– En app gir håp om å få hverdagslivet tilbake

Nå må vi satse på tiltak som gjør at vi kan komme tilbake til mest mulig av dagliglivet så snart som mulig. Det avhenger av deg og meg og massetesting.

Publisert

Det sier mye om god felles kriseforståelse når selv Bjørn Erik Thon i Datatilsynet snakket varmt i Dagsnytt 18 fredag om den nye appen Folkehelseinstituttet utvikler. Den skal fortelle oss om vi har vært i nærheten av noen korona-smittede.

Innvendingene handler om personvern og at Storebror ser deg. Men Thon forklarte at i en alvorlig krisetid som denne, må andre hensyn være overordnet. Dessuten får ingen vite hvem som har vært smittet, og dataene vil bli slettet innen en måned.

Du får et varsel

Her er en kort forklaring på hvordan appen vil fungere med «Ola» som eksempel på hvem som helst av oss:

Ola har valgt å installere appen på sin telefon. Hvis Ola blir syk og får konstatert av lege at dette er covid-19, kan helsemyndighetene spole tilbake i dataene fra hans mobil og se hvem han har vært i nærkontakt med de siste to ukene.

Alle de som ut fra dette defineres som kontakter av Ola de siste dagene, vil om de har appen, få et sms-varsel der de oppfordres til å gå i karantene. De vil ikke få vite at det er Ola som er blitt smittet.

Blir du med?

Ville du kunne tenke deg å laste ned appen for å bidra til at smitte spores og hindre at den brer seg? Det vil være opp til hver og en av oss. Men jeg vil i hvert fall være med.

Endelig ser det ut til at det kommer et redskap som er målrettet og som kan gjøre at vi etter hvert kan avvikle noen av de brede, svært inngripende tiltakene. Det gir håp om at vi vil kunne begynne å gjenoppta en del av dagliglivet vårt, også før all korona-smitte er stoppet.

Flere må testes

Men det er to ting vi er avhengige av for at denne nye app-metoden skal virke:

1. Et flertall må være med: Minst 60 prosent av oss må bli med på dugnaden og laste ned appen på telefonen vår. Slik jeg forstår det, kan den komme allerede om to-tre uker. Da er det viktig at mange nok av oss har bestemt seg og er klare.

Så begynn og tenk på det og diskuter det i dag, er min oppfordring.

2. Mye større test-kapasitet: Vi må teste mange flere for korona-viruset enn i dag. For hvis det går mange der ute med korona med milde symptomer uten at det er påvist, vil det jo hjelpe lite om mange har den nye appen. Helsemyndighetene må prioritere å skaffe mer testutstyr og endre de strenge kriteriene som gjør at kun 78.000 per i dag er testet i Norge. Tyskland har testet en halv million bare på en uke, ifølge NRK.

Så begynn og sett mer kraftig trykk på dette, er min andre oppfordring.

Vi må ta vare på hverandre

Det er viktig med tiltakspakker for å hjelpe alle virksomheter, organisasjoner og mennesker som rammes hardt av korona-krisen. Det handler om å stille opp og ta vare på hverandre i en veldig vanskelig tid.

Men det aller viktigste er å satse på tiltak som gjør at vi kan komme tilbake til mest mulig av dagliglivet så snart som mulig.

Powered by Labrador CMS