DEBATT

Ahmes Hassan (t.h.) forklarer hvordan Ideelt security rekrutterer lokal ungdom, og hvordan de er lettere for publikum å forholde seg til disse, enn vektere i uniform.
Ahmes Hassan (t.h.) forklarer hvordan Ideelt security rekrutterer lokal ungdom, og hvordan de er lettere for publikum å forholde seg til disse, enn vektere i uniform.

– Nå må det bestilles. Hold liv i lokale jobber. Hører dere, Oslo kommune?

Alle dere som jobber i bydeler eller etater, som jobber med kontakt med næring, byliv og ulike tjenester: Oppretthold bestillingene. Gjenoppta bestillinger dere avlyste 13. mars. Bestill mer!

Publisert Sist oppdatert

På fredag ble regjeringens nye krisepakke for næringslivet presentert. Mange hadde nok kanskje forventet at mye mer var klart allerede, men samtidig er signalene såpass sterke og tydelige at dette bør bli bra. Det kommer en «kontantstøtte», som skal dekke bedriftenes faste kostnader. Detaljene kommer først senere, og den praktiske løsningen deretter. Check!

Men, det er faktisk ganske mange der ute som fortsatt vil slite fremover. Det er blant annet de små gründerne, selvstendig næringsdrivende og frilanserne der ute – de som ikke har særlig høye faste kostnader, men har fått et inntektsbortfall over natten.

Viktige leverandører

Det er alle de serveringsstedene i Oslo, som står med minus på kontoen og kan se langt etter våromsetningen. Det er alle klesbutikkene der ute, som hadde bestilt inn varer fra kontinentet og nå ikke får solgt dem – og som i tillegg også har fått et kraftig smell med fall i kronekursen.

Det er alle kulturstedene, som avlyser planlagte konserter, debatter og annet. Det er de mange ideelle organisasjonene, som får hele virksomhetsgrunnlaget revet bort. Og, det er de mange sosiale entreprenørene, som over natta fikk avbestillinger på oppdrag og radert ut inntektene sine for vårmånedene. Mange av dem er og har vært viktige leverandører til Oslo Kommune.

Hold liv i lokale jobber

Vi ser engasjementet for lokalmiljøene rundt omkring, for nabolagene. Frivilligheten blomstrer, og kommunalt ansatte deltar aktivt i dette arbeidet. De går vakter, sammen med frivillige, for å passe på i områdene sine. Det engasjerer og varmer hjertet til en by- og osloentusiast som meg.

Men jeg vil også rope et lite velment varsko til alle kommunale ansatte. Sørg for å bruke energien på å holde liv i lokale jobber. Det trengs mer enn noensinne. Offentlige ansatte er de eneste som nå har trygge jobber. Alle andre står i praksis i fare for å miste jobben sin.

Når jeg gjennom årene har jobbet med byliv i Oslos gater og torg, så er det én ting som har vært utslagsgivende for trygghet og trivsel: Lys i vinduene og gode møteplasser. Det er folka som skaper bylivet, ikke politi og vektere.

Bestill mer

Dette tenker du sikkert er opplagt, men i disse dager bør vi alle minne hverandre litt ekstra om dette. For det er få steder som nå fortsatt har lyset på i vinduene og møteplassene åpne. De sliter. De andre som holder stengt, sliter enda mer og er redde for at de ikke skal greie å skru på lyset igjen.

I Oslo Kommune er det rundt regnet 55 000 ansatte. Utrolig mange av dem gjør en fantastisk innsats i disse dager. De er viktige helter!

Det som like fullt er viktig er at alle dere som jobber i bydeler eller etater, som jobber med kontakt med næring, byliv og ulike tjenester: Oppretthold bestillingene. Gjenoppta bestillinger dere avlyste 13. mars. Bestill mer!

Folk vil jobbe

Fokuser på problemene der ute, og tenk «Hvem kan vi nå hyre til å hjelpe oss?». Hvis det er tomt i gatene på kvelden og fare for innbrudd og økt kriminalitet, hva med å ansette ungdommer til å patruljere og bidra, nærmest som betalte Natteravner?

Trivselsvertene til Ideelt Security kan gjøre en slik jobb nå, som ett eksempel. Ikke gjør jobben selv. Bestill andre til å gjøre den. Folk vil helst jobbe.