– Jo mer vi sparer nå, jo tryggere er vi fremover, sier Bjørg Synøve Einan, overingeniør i vann- og avløpsetaten.
– Jo mer vi sparer nå, jo tryggere er vi fremover, sier Bjørg Synøve Einan, overingeniør i vann- og avløpsetaten.

Fortsatt lave vannmagasiner. – Vi må fortsatt spare på vannet

På tross av en fabelaktig innsats fra Oslos befolkning om å spare på vannet, er vannmagasinene i Nordmarka fortsatt på et lavt nivå. En årsak kan være lite nedbør i juli. – Jeg vil berømme Oslos befolkning for å ha redusert vannforbruket

Publisert

Vannmagasinene i Maridalsvassdraget er 68,9 prosent, mot 88 prosent som er normalen for denne tiden av året.

– Det betyr at vi fortsatt må spare på vannet. Jo mer vi sparer nå, jo tryggere er vi fremover, sier Bjørg Synøve Einan, overingeniør i vann- og avløpsetaten.

Slik reduserer du vannbruket

  • Ta kortere dusjer og skru av vannet når du såpe deg inn
  • Ikke la krana renne mens du pusser tennene
  • Bruk øko-program på oppvaskmaskinen
  • Spar klesvasken til vaskemaskinen blir full
  • Bruk den «lille knappen» på toalettet når du trekker ned
  • Sett en mugge med vann i kjøleskapet, så slipper du å la vannet renne for å få det kaldt
  • Unngå å vaske bilen ofte
  • Vær restriktiv med vanning av blomster og planter. Bruk kanne heller enn hageslange
  • Ikke vann plenen. Den klarer seg fint uten vanning

Tørr sommer

For å fylle opp vannmagasinene, trengs det mye nedbør over tid. Maridalsvassdraget består av 29 vann i Nordmarka, og det er de samlede vannmengdene i hele vassdraget som utgjør magasinkapasiteten.

Selv om det faller regn i sentrum, er det regn over Maridalsvassdraget i Nordmarka som påvirker fyllingsgraden. På Bjørnholt målestasjon har det falt 66,6 mm i juli, som kun er 60 prosent av normalen. Det er heller ikke meldt noe særlig nedbør der fremover.

– Man skulle kanskje tro at vannforbruket gikk ned i fellesferien når mange reiser ut av byen, men samtidig kommer det turister til Oslo også. Vannforbruket har derfor ligget ganske jevnt. Med såpass lite regn på Bjørnholt er nok det forklaringen på at vannmagasinene fortsatt er lave, sier Einan.

– Fortsett med de gode vanene

For tre måneder siden sendte Oslo kommune ut en SMS med oppfordring om å spare på vannet. Siden SMS-en ble sendt ut har vannmagasinene steget noe og holdt seg relativt stabile. Likevel er de et godt stykke under normalen.

– Jeg vil nok en gang berømme Oslos befolkning for å ha tatt oppfordringen og redusert sitt vannforbruk. Nå håper jeg alle holder på de gode vanene, for vi må fortsatt spare der vi kan, sier Sirin Hellvin Stav, byråd for miljø- og samferdsel.

Powered by Labrador CMS