Frode Munkhaugen i Svanehjelpen er ikke fornøyd med at ingen tar ansvar for å sette tilbake risten som hindrer svaneunger å falle ned fossen i Smestaddammen.Foto: Petter Terning
Svaneunger i Smestaddammen dør i farlig fossefall
En rist i Smestaddammen har tidligere hindret svane- og andre fugleunger å falle ned et fossefall. Nå er risten fjernet og både Dyrebeskyttelsen og Svanehjelpen reagerer.
Hvert år hekker et fast svanepar i Smestaddammen hvor de oppdrar ungene sine. Et fossefall under Hoffsveien har tidligere ført til at svaneunger har blitt tatt av strømmen, falt ned fossen, skadet seg og dødd.
Dyreorganisasjoner er kritiske til at forvaltningsansvarlige ved dammen ikke har tatt tiltak for å sette på plass risten igjen.
— Denne risten er virkelig et minimum av tiltak vi mennesker burde kreve av oss selv, sier Frode Munkhaugen i Svanehjelpen.
Risten var montert på toppen av fossen som resultat av et samarbeid mellom Dyrebeskyttelsen Norge Ringerike og forvalteren av Smestaddammen, Klaveness Marine. Risten var montert for å hindre svaneunger i år falle ned, og den fungerte som en sikkerhet dersom barn falt uti vannet.
Tidligere i år ble risten fjernet i forbindelse med et renoveringsarbeid.
Video: Petter Terning
— Et minimum
Frode Munkhaugen jobber i Svanehjelpen, en organisasjon som yter nødhjelp til fugler som lider på grunn av menneskelig aktivitet. Han reagerer på at risten ikke er satt tilbake, og mener de som forvalter eiendommen i området må sette risten på plass igjen.
— Denne risten er virkelig et minimum av tiltak som vi mennesker burde kreve av oss selv når vi stadig tar over mer av fuglenes leveområder, sier Munkhaugen.
— Jeg har selv plukket opp svaneunger her flere ganger. Dersom svaneungene er store, har de ofte såpass store, indre skader at de må avlives.
— Dyrebeskyttelsen har ikke holdt sin del av avtalen
Det ble gjort en avtale mellom forvalteren Klaveness Marine og Dyrebeskyttelsen om at rista skulle vedlikeholdes av Dyrebeskyttelsen Norge Ringerike. Ifølge forvaltningsansvarlig for sameiet Smestaddammen og Klaveness Marine, Erik Frogndahl, ble ikke avtalen opprettholdt.
— Forutsetningene for å sette ned risten har vi vært tydelige på ovenfor Dyrebeskyttelsen, ved utløp i en dam hvor det hele tiden er blader og kvister som tetter. Vår forutsetning var at de rengjorde risten, forteller han.
— Dyrebeskyttelsen har ikke holdt sin del av avtalen, og vi hadde folk som renset den daglig fordi Dyrebeskyttelsen ikke gjorde det. Forutsetningen var at de skulle rense, men det gjorde de ikke.
Leder ved Dyrebeskyttelsen Norge Ringerike Heidi Halvorsen forteller at flere var på befaring og vedlikeholdt rista, men at det ikke var noe problem med at rista ble tett. — Vi føler det har blitt laget problemer hele veien som egentlig ikke har vært noe å henge seg opp i, sier hun.
Redd for oversvømmelse
Forvaltningsansvarlig Erik Frogndahl forklarer at rista måtte fjernes på grunn av økt vannstand i dammen på grunn av blader og kvister som tetter igjen.
— Når Dyrebeskyttelsen ikke gjør det de skal av rensing kan vi ikke ha en rist som hindrer vann ut av dammen.
— Rista blir fort full av kvister som renner nedover og tetter. Det som skjedde i fjor var at den ble tett og at vannstanden ble ekstremt høy. Vi er bekymret da vi ikke vet hva den tåler av vannmengde, forklarer han.
— Det er en særdeles liten risiko for at små, nyfødte fugler blir ført mot risten. Det har vi vært bevisste på. Risten ligger nå under brua, men er ikke nødvendig å sette tilbake nå da svanene ikke lenger er små, antar vi, sier Frogndahl.
Sprengt kapasitet for Dyrebeskyttelsen
Munkhaugen synes ikke det er greit at alt ansvaret blir lagt på Dyrebeskyttelsen, som ellers har en veldig travel sesong. — At de legger det på Dyrebeskyttelsen synes jeg ikke er innafor, når det er frivillige som jobber ulønnet med dyr døgnet rundt, forteller Munkhaugen.
— Disse frivillige har spesielt nå om sommeren sprengt kapasitet, det er høysesong for dumping av dyr og de har tatt på seg en stor oppgave ved å hjelpe hjemløse dyr fra Ukraina.
— Klaveness Marine bør ta ansvaret med å vedlikeholde risten for å spare fugler og barn for unødig lidelse og fare, mener Munkhaugen.