Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) overlever mistillitsforslaget fremmet av Frp og FNB. Rødt sikrer sammen med Ap, SV, MDG og Sp klart flertall for å la MDG-byråden fortsette.
Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) overlever mistillitsforslaget fremmet av Frp og FNB. Rødt sikrer sammen med Ap, SV, MDG og Sp klart flertall for å la MDG-byråden fortsette.

Rødt freder Lan Marie Berg (MDG): Støtter ikke mistillit mot miljøbyråden

Sent i ettermiddag har Rødts bystyregruppe landet på at de ikke vil stemme for å felle miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) i mistillitssaken bystyret behandler i morgen.

Publisert

VårtOslo får bekreftet fra leder av Rødt Oslo, Siavash Mobasheri, at partiets bystyregruppe ikke vil stemme for mistillit mot miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg onsdag.

— Vi mener at å kaste byrådet innebærer at Oslo får et nytt byråd som er på grensen til arbeiderfiendtlig. Da ville arbeidsmiljøloven fortsatt bli brutt i kommunen. Det løser ingenting å kaste Lan Marie Berg, sier Mobasheri til VårtOslo.

— Lan Marie Berg har tatt grep

Bakgrunnen for mistillitsforslaget er at Frp og FNB mener miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG)må ta ansvar for omfattende brudd på arbeidsmiljøloven ved energigjenvinningsetaten (EGE), manglende informasjon til bystyret om lovbruddene og brudd på både innkjøps- og ansettelsesreglement.

— Lan Marie Berg tok grep etter gransking og høring tidligere i høst, sier Rødt-leder i Oslo, Siavash Mobasheri.
— Lan Marie Berg tok grep etter gransking og høring tidligere i høst, sier Rødt-leder i Oslo, Siavash Mobasheri.

Høyre, Venstre og KrF vil ikke si hva de lander på før rett i forkant av bystyrets møte onsdag morgen. Men uansett hva de tre borgerlige partiene lander på så er det ikke flertall i bystyret for mistillit uten stemmene fra Rødts fire representanter.

— I virksomhetene byråd Lan Marie Berg har ansvar for har det blitt tatt skikkelig grep etter granskingen og høringen i september, sier Siavash Mobasheri.

— Berg har kunnet vise til at det er gjort endringer som har redusert og fjernet antallet brudd på arbeidstidsbestemmelsene. Den nye ledelsen som er innsatt i gjenvinningsetaten har også tatt skikkelig grep og styrket etaten med flere ansatte. Og slik fått ned lovbruddene, sier Mobasher til VårtOslo.

Har tillit fra minst 32 av 59 representanter

Heller ikke Senterpartiets ene bystyrerepresentant, Bjørg Sandkjær, støtter mistillit mot MDG-byråden. Med de tre byrådspartiene Ap, SV og MDGs 27 mandater er det nå 32 av 59 bystyrerepresentanter som ikke støtter mistilliten Frp og FNB har fremmet.

— Det er alvorlig det som er avdekket, og granskingen har avdekket grove brudd på både arbeidsmiljøloven, anskaffelse- og ansettelsesregelverk. Sånn skal det ikke være, og det er iverksatt flere tiltak fra byrådet nå for å rydde opp. Senterpartiet er opptatt av å se fremover nå, sier Bjørg Sandkjær (Sp) til VårtOslo.

— Men vi har tillit til de tiltakene byrådet har satt i verk for å rydde opp. Derfor har vi tillit til byråden, og vil ikke stemme for mistillit, sier Sp-representanten.

Forlater Rådhuset med kurs for Stortinget

— Men vi vil følge nøye med framover på at byrådet faktisk rydder opp, understreker Bjørg Sandkjær overfor VårtOslo.

Dersom Høyre, Venstre og KrF ender med å stemme for mistillit mot Lan Marie Berg i morgen, vil det bli regnet som kraftig kritikk mot miljøbyråden fra borgerlig side i bystyret.

Men det er altså ikke nok til å tvinge den svært profilerte MDG-politikeren ut av byrådskontoret.

Lan Marie Berg er nominert som 1. kandidat på MDGs Oslo-liste ved stortingsvalget neste høst. Ut fra alle målinger gjort i det siste året vil MDG kapre minst ett mandat fra hovedstaden. Det betyr at Berg før eller senere vil forlate byrådet. Men det blir altså en exit etter eget ønske. Ikke fordi opposisjonen i bystyret vil kvitte seg med henne.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS