Det er god stemning på Bjølsen. Fra venstre Jonatan Lindboe, Jacob Gulaid Pedersen, lærer Haakon Hylen og Hedda Marcelius
Det er god stemning på Bjølsen. Fra venstre Jonatan Lindboe, Jacob Gulaid Pedersen, lærer Haakon Hylen og Hedda Marcelius

Med sjarm og kunnskap gikk 10. klassingene fra Bjølsen til finale i NRKs klassequiz

– De andre lagene har gjerne hele bygdas ære å kjempe for. Vi er fra fra Oslo og har ikke det ekstra presset på oss, sier Jonatan Lindbo i 10. klasse på Bjølsen. Nå er han, Hedda Marcelius og Jacob Gulaid Pedersen i finalen i NRKs klassequiz.

Publisert

— De tre ble plukket ut fordi de er oppegående og kunnskapsrike. Dette er min første klasse, og jeg tror ikke jeg kan få slike elever igjen. Det er nesten synd at de kommer så tidlig i lærerkarrieren, sier lærer Haakon Hylen (26).

Klassequizen har som mål å kåre Norges skarpeste tiendeklassinger. Fram til finalen, som sendes på NRK1 21. mai, har Hedda Marcelius, Jonatan Lindboe og Jacob Gulaid Pedersen fra Bjølsen feid all motstand til side.

Stjerne med striper

Med et tilsynelatende avslappet forhold til TV-kamera og konkurranse har 15-åringene representert Bjølsen skole på en utmerket måte. Med en laid-back holdning, og noen ganger med en liten sidekommentar i farten, er laget ypperlige representanter for sin bydel i Oslo indre øst.

Jacob har allerede på norsk riksdekkende TV fortalt at matematikk er hans beste fag. En framtid innen data som programutvikler står foreløpig som et mål. Matematikken på ungdomsskolen har han allerede forlatt, og følger nå kursplanen for videregående. for Sagene

-– Matteoppgaver, eller å finne løsningen på en gåte, hadde vært fine oppgaver for meg, sier Jacob.

— Forbereder oss ikke med quiz-apper

Hedda ser på seg selv som allviteren på laget, uten spesialfelt, men også nesten fri for store sorte hull i kunnskapen. Hun måtte tenke seg om en ekstra gang før hun sa ja til tilbudet om å være med på Kassequizen.

— Jeg angrer ikke i det hele tatt på at jeg ble med. Det har vært bare gøy. Vi skjønner at andre lag har forberedt seg spesielt for semi- og finalene. De bruker quiz-apper i forberedelsene, for eksempel. Det har ikke vi. Vi holder oss oppdaterte, sier Hedda.

Bjølsen skole ligger vest for Akerselva, men tilhører så definitivt på Østkanten. Skolebygningen er fra 1878. Det er stolte tradisjoner bjølsenlaget forsvarer i Klassequizen
Bjølsen skole ligger vest for Akerselva, men tilhører så definitivt på Østkanten. Skolebygningen er fra 1878. Det er stolte tradisjoner bjølsenlaget forsvarer i Klassequizen

Jonatan var heller ikke, i følge lærer Hylen, kjempekeen over å komme på TV. I så fall synes det ikke på skjermen.

– Jeg tilegner med kunnskap om mye rart og husker ting som kan være kult å vite. Jeg får noen gangere vite at jeg har fortalt om den kule tingen tre ganger allerede, men i Klassequizen kan slik kunnskap komme godt med, sier Jonatan. Han bor i likhet med Hedda på Torshov, mens Jacob bor på Bjølsen.

Føler ikke noe press fra nærmiljøet

— De andre lagene har gjerne hele bygdas ære å kjempe for. Vi er fra Oslo, og fra Bjølsen. Vi har ikke det ekstra presset på oss, sier Jonatan. På fritida spiller han gitar, øver mye dersom han finner en ny kul sang å øve inn.

Av og til svarer også trioen fra Bjølsen feil. Jonatan mumler noe om at det finnes så mange dyr der ute at de ikke er lette å holde rede på. Å lete fram begrepet pantomime var også tungt.

— Vi er best på Bjølsen i alle fall, konkluderer Hedda, et par uker før finalen sendes på TV.

Ypperlige ambassadører

Håkon Hylen mener at disse tre tenåringene er ypperlige ambassadører for Bjølsen. Selv har han fått mange gratulasjoner fra lærerkollegaer, og også hilsener fra sine gamle lærere.

— Det er jo ikke jeg som skal gratuleres, jeg har bare meldt på laget, og lagt til rette. Det er laget som svarer og gjør en innsats, sier han.

De innledende rundene i Klassequizen går på NRK radio. Alle tre, kanskje spesielt Jacob var overrasket over sin egen stemme når de hørte på programmene senere.

— Jeg visste ikke at stemmen min var så mørk, sa Jacob og ristet på de mørke krøllene, og får smil tilbake fra lagkameratene.

VårtOslo har nylig utviklet en app for avisen. iPhone-brukere kan laste ned appen i App Store. Alle andre brukere kan laste den ned i Google Play.

Powered by Labrador CMS