– Vet du hva David Toska, Maria Mena og Abid Raja har til felles? Alle gikk på Bjølsen skole. Bjølsen har ufattelig mange historier, og i dag skal du få høre min stemme, forteller en stemme i starten av første episode, samtidig som vi ser skolen, filmet fra en drone.
Navnet på serien, B4, henspeiler på det gamle navnet på Bjølsen, bydel 4. Serien belyser temaer som blir lite diskutert: hvordan kan så mange falle utenfor systemet? Er det kun deres egen skyld eller er det fordommene og strukturene i samfunnet som endrer folks skjebne?
Fra fotball-proff til avgrunn
I første episode blir vi kjent med Mikael Hussain, en lovende fotballspiller som er i ferd med å signere kontrakt med Everton. Livet hans er idyllisk på denne tiden. Navnet går igjen i media, og avtaler med sponsorer på vei. Han tilbringer store deler av tiden sin på fotballbanen, resten av tiden som frivillig hjelper på et sykehjem.
Det er to dager igjen til Premier League. Ved en tilfeldighet treffer Mikael en barndomsvenn på veien hjem, og det er da en bil stanser foran dem og begynner å skyte. Deretter tar serien seeren med på det gradvise forfallet av Mikaels liv.
Annonse
Serien viser forskjellige tidslinjer: nåtiden og et fryktinngytende innblikk i hva som venter i fremtiden.
I hovedrollen finner vi Ayaz Hussain (36), en pakistansk-norsk skuespiller, som er selv er oppvokst på Bjølsen. Han er utdannet faglærer i drama og har bakgrunn innenfor dans. Hussain har hatt roller i Hotel Cæsar og Elektra og har vært med i teaterstykker. For folk flest er han mest kjent som skaperen av serien «Kasim Bæder», som han også spilte i.
Kasim Bæder ble fanget opp av VGTV og fikk manges oppmerksomheten. Seks år etter suksessen har Hussain valgt å lage en ny serie. Men i motsetning til Kasim Bæder, som var en komedie som gjorde narr av de som leker gængster, er B4 et realistisk drama fra livet i Oslo.
– B4 er for meg en personlig reise. Da jeg startet med prosjektet sto jeg på et vanskelig punkt i livet mitt. Jeg ville fortelle en historie som betydde noe og reflekterte over nabolaget mitt og oppveksten, sier Hussain om inspirasjonen for serien.
Hussain kjenner godt til gatene og historiene på Bjølsen, et område han føler sterkt for.
– Jeg føler ikke det blir fortalt nok historier om østkanten av Oslo. Jeg vil at serien skal gå inn i relevante temaer om fordommer, narkotikamisbruk, gjengkriminalitet og hvordan minoriteter blir framstilt i mediene og i samfunnet vårt. Jeg ønsker å vise det egentlige Bjølsen, et bilde folk vanligvis ikke ser på skjermen, sier Hussain.
Serien har ingen ekstern finansiering, og alle som bidrar foran og bak kamera stiller opp frivillig. Det gjelder sminkeartister, lydteknikere, kamerafolk, designere og skuespillere. Serieskaperen er stolt av teamet bak. – Jeg kunne ikke lagd denne serien uten dem, sier han.
Youtube-serier stadig vanligere
Enkelte av de unge bidragsyterne har ikke bakgrunn fra bransjen, men håper å kunne vise at de likevel har mye å bidra med, ved å være kreative og ytre sine meninger.
Det er blitt stadig vanligere for filmskapere å publisere og distribuere sitt innhold på denne måten, rett på Google-eide Youtube. En fordel kan være større kreativt kontroll. Det kan også være lettere å få kontakt med seerne fra denne plattformen. Finansieringen kommer fra annonser, såkalte prerolls eller midrolls, eller gjennom månedlige abonnementer på den aktuelle Youtube-kanalen.
Fem episoder av B4 er ute så langt, en sjette er under produksjon.