— Det er ingenting å grue seg for. Det føltes ikke noe annerledes enn den første, sa Svein Andersen (67) ved Ellingsrudhjemmet da han søndag ble første nordmann som fikk vaksinedose to mot korona.

I dag ble Svein (67) ved Ellingsrudhjemmet første nordmann som fikk vaksinedose nummer to mot korona

Svein Andersen (67) ved Ellingsrudhjemmet, som fikk Norges første vaksinedose, fikk søndag andre dose av koronavaksinen, også det som første her til lands. — Det er ingenting å grue seg for, mener 67-åringen.

Publisert

— En ansatt kalte meg Svein Armstrong etter den første vaksinen ble satt, sa Svein Andersen, som er beboer på Ellingsrudhjemmet i Oslo.

Den første dosen fikk han 27. desember, mens vaksineringen i seks andre østlandskommuner startet dagen etter.

— Stort for både Oslo og resten av landet

Koronavaksinen, som er utviklet av Pfizer og Biontech, gir beskyttelse mot covid-19 i 94 prosent av tilfellene. Den tas i to doser med tre ukers mellomrom. Den gir full effekt én uke etter at andre dose er tatt.

Direktør Helge Jagmann i sykehjemsetaten kunne konstatere at Oslo er i gang med andre vaksinerunde for eldre på institusjoner.

— Dette er stort her på Ellingsrudhjemmet, i Oslo kommune og i grunn for hele landet, sa Helge Jagmann ved sykehjemsetaten like før dosen ble satt.

Svein Andersen sier at vaksinasjonen gikk fint, og at familien hans er glad for at han tok den.

— Det er ingenting å grue seg for. Det føltes ikke noe annerledes enn den første, sa han.

67-åringen anbefaler andre å ta vaksinen

— Det er jo ikke bare for ens egen skyld at man gjør dette. Det er viktig at så mange som mulig tar den. Vaksinen får ikke noen stor effektiv hvis ikke store deler av befolkningen er vaksinert, sa Andersen.

Også helsebyråd Robert Steen (Ap) sier han er lettet over at man er i gang med å sette inn andre dose av vaksinen.

— Det første koronarelaterte dødsfallet i Norge skjedde på Ellingsrudhjemmet i mars. Nå har det også blitt stedet der første vaksinen ble tatt, så det er nesten litt symbolsk, sa han.

— Det er jo ikke bare for ens egen skyld at man gjør dette. Det er viktig at så mange som mulig tar den, sier Svein Andersen.

De første vaksinedosene ankom Norge i romjulen. I første omgang skal de begynne å vaksinere eldre på sykehjemmene i landet.

Forrige uke ble Europa kjent med at vaksineleveransene fra Pfizer ville bli utsatt. Norge var forespeilet 43.875 vaksinedoser fra Pfizer neste uke, men ser nå ut til å få 36.075 doser.

Nesten alle på sykehjem i Oslo vaksinert

Etter at Svein Andersen ble vaksinert som første person i Norge, har Sykehjemsetaten i Oslo kommune vaksinert 3.074 sykehjemsbeboere på 39 sykehjem med første dose, opplyser etaten i en pressemelding.

– Mandag fortsetter vi med andre dose på de sykehjemmene som startet vaksineringen i romjulen, sier etatsdirektør Helge Jagmann.

Det gjenstår å vaksinere noen beboere på noen av sykehjemmene med første dose grunnet uavklart smittesituasjon. De blir vaksinert så fort smittesituasjonen er normalisert.

Om en uke har vaksinen full effekt hos de første sykehjemsbeboerne i Oslo. I løpet av kommende uke vil derfor reglene for besøk på de fullvaksinerte sykehjemmene bli oppdatert.

Smittet etter første dose

Det som har vært igjen av ferdigblandede doser, har blitt satt på dagsenterpasienter og eldre pårørende, samt noen få ansatte i kritiske stillinger, opplyser Sykehjemsetaten.

Uåpnede hetteglass er gitt til omsorgsboliger for å vaksinere beboere der.

Andelen beboere som ønsker vaksinen, er fortsatt på over 95 prosent, ifølge Jagmann. Han sier det fortsatt er viktig å unngå smitte i vaksinasjonsperioden. Flere beboere er blitt syke med covid-19 selv om de er vaksinert med første dose.

For tiden er det 30 smittede beboere og 80 smittede ansatte ved sykehjem og helsehus i Oslo. 174 medarbeidere er i karantene.

Powered by Labrador CMS