Mobilbruk i bil straffes nå med bot på 7450 kroner og tre prikker på førerkortet.
Mobilbruk i bil straffes nå med bot på 7450 kroner og tre prikker på førerkortet.

1125 tatt med mobilen bak rattet i Oslo politidistrikt i fjor. – Mange har fortsatt vanskelig for å la mobilen ligge

– I trafikken skjer det mye på få meter. Få sekunders uoppmerksomhet kan derfor gi fatale konsekvenser. Vår oppfordring er derfor enkel: legg vekk mobilen når du setter deg bak rattet.

Publisert

Mobilbruk i bilen økte fra 1101 forenklede forelegg i 2021 til 1125 i fjor.

– I Oslo er det omtrent like mange i 2021 og 2022 som ble tatt med mobil bak rattet. Vi frykter allikevel store mørketall, siden mange ikke klarer å la mobilen ligge, sier prosjekt- og kampanjeansvarlig i Ung i trafikken Liv Marie Bendheim.

Liv Marie Bendheim oppfordrer folk til å la mobilen ligge i bilen eller fastmontere den.
Liv Marie Bendheim oppfordrer folk til å la mobilen ligge i bilen eller fastmontere den.

Ferske tall fra Utrykningspolitiet viser at mange fortsatt ble tatt med mobilen bak rattet i fjor. Ung i trafikken mener det er bekymringsverdig mange som bruker mobilen i bilen.

Fatale konsekvenser

– Fra før vet vi at uoppmerksomhet er en stor årsak til trafikkulykker, og da er dessverre ofte skjermene involvert. Mange ulykker kunne potensielt vært unngått om flere valgte å legge vekk mobilen, sier Bendheim i en pressemelding.

Bendheim minner om at en bil i 80 km/t beveger seg lengden av en fotballbane (90 meter) ved fire sekunders uoppmerksomhet, og at mye kan skje i løpet av disse meterne.

Mye skjer på få sekunder

– I trafikken skjer det mye på få meter. Få sekunders uoppmerksomhet kan derfor gi fatale konsekvenser. Er man oppmerksom og på vakt, er sannsynligheten for en alvorlig ulykke vesentlig mindre. Vår oppfordring er derfor enkel: legg vekk mobilen når du setter deg bak rattet.

Mobilbruk i bil straffes nå med bot på 7450 kroner og tre prikker på førerkortet. For de i prøveperiode medfølger dobbel prikkbelastning og seks prikker.

Powered by Labrador CMS