– Oslo kommune må gjøre mer for å få ned den farlige luftforurensningen, sier miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg. Foto: Christian Vassdal
– Oslo kommune må gjøre mer for å få ned den farlige luftforurensningen, sier miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg. Foto: Christian Vassdal

Bensin- og dieselbiler kan bli forbudt innenfor Ring 3 i Oslo

Et forbud mot bensin- og dieselbiler i Oslo kan komme allerede om seks år. Byrådet utreder nå hvordan byen innenfor Ring 3 kan bli fossilfri i 2024.  

Publisert

Byrådet har bedt klimaetaten finne ut hvordan området innenfor Ring 3 kan bli fossilfritt i 2024. Utredningen er ett av flere tiltak i en ny handlingsplan for bedre luftkvalitet i Oslo, som byrådet legger fram i dag.

Luftforurensningen må ned

– I løpet av de siste to årene har byrådet levert på de fleste tiltakene i den gamle handlingsplanen, men selv om vi har gjort mye, viser de faglige utredningene at vi må gjøre mer for å få ned den farlige luftforurensningen, sier miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til NRK.

Det er Miljødirektoratet som har pålagt Oslo kommune å revidere den gamle planen fra 2015 for å komme under grenseverdiene for helsefarlig NO2 innen 2020.

Høyre kaller tiltaket ytterliggående

– Hvis byrådet virkelig vurderer et totalforbud mot bensin- og dieselbiler innenfor Ring 3, så er det et ytterliggående tiltak som vil skape enorme problemer i hverdagen for veldig mange, sier Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Eirik Lae Solberg til NRK.

Han anbefaler byrådet å satse mindre på tvang og forbud og viser til at elbilene utgjorde 40 prosent av nybilsalget i Oslo i desember og at andelen er økende.

– Høyre løper fra sin egen politikk

– Det er veldig spesielt at Høyre nå kritiserer noe de selv stemte for i desember. Vi kan ikke ha det sånn at barn, eldre og astmatikere ikke kan bevege seg rundt fordi lufta er farlig. Det er veldig synd at Høyre vil skåre billige poeng i media i stedet for å støtte opp om deres egen politikk, sier Nguyen Berg.

Hun påpeker at det ikke bare er Oslo som sliter med luftforurensning fra fossile biler, men at det er et alvorlig, globalt problem.

– I fjor høst varslet ordførerne i Paris, London, Los Angeles, København og flere andre byer rundt om i verden at de vil forby bensin- og dieselbiler i store deler av sine byer innen 2030. Det er vår jobb som politikere å ta ansvaret for helsa til innbyggerne, og det er trist at Høyre prøver å vri seg unna. Uttalelsene fra Lae Solberg illustrerer hvorfor Oslo fortsatt har helsefarlig luft om vinteren. De styrte byen i 18 år uten å ta nødvendige grep for å fikse lufta.

Powered by Labrador CMS