Det kan bli forsinkelser i trafikken rundt militære lokasjoner og inn- og utpassering til disse.

Dette vil du se mer av i bybildet de neste dagene: – Noen kan kanskje bli bekymret

– Vi håper først og fremst at folk blir beroliget av å se at vi tar jobben vår på alvor.

Publisert

Forsvaret varslet mandag at de de neste dagene skal trene på nasjonal heving av beredskapen. Treningen omfatter hele Forsvaret over hele landet og vil i enkelte områder gi økt aktivitet.

På spørsmål om hvordan denne treningen vil påvirke hovedstaden samt når og hvor dette vil være synlig for osloborgere, er Forsvarets svar som følger:

– I denne fasen vil en ikke merke dette så veldig, men en vil kanskje se noe kø utenfor militære baser og installasjoner i forbindelse med at vaktholdet øker og sikkerhetskontroll av kjøretøy og personell ved inn- og utpassering etc. strammes til, opplyser talsperson og kommandérsersjant Hanne Olafsen ved Forsvarets operative hovedkvarter til VårtOslo.

– Klare til å gjøre jobben

«Forsvarets ansatte og pårørende må være forberedt på at øvelsen i noen grad vil påvirke hverdagssituasjonen. Et eksempel er lokale begrensninger på å benytte bil/parkering på militært område», heter det blant annet fra Forsvaret, som videre påpeker at «aktivitetene kan også føre til mindre ulemper for deler av befolkningen, samt enkelte leverandører til Forsvaret».

Forsvarets pressevakt kan ikke gå nærmere inn på lokale forhold.

– Noen kan kanskje bli bekymret over å se økt militært vakthold og tilstedeværelse i de kommende dagene, men vi håper først og fremst at folk blir beroliget av å se at vi tar jobben vår på alvor ved å være så godt trent som vi kan, som i rollen vi har for å sikre landet, understreker Olafsen.

«Forsvaret har mange avdelinger i Oslo. Forsvarsledelsen og flere andre avdelinger har hovedkvarter på Akershus festning, mens Krigsskolen holder til på Linderud», skriver Forsvaret selv om sine tjenestesteder i Oslo på sine hjemmesider.

Hans Majestet Kongens Garde har tilhold på Huseby leir vest i byen, mens Lutvann leir øst i byen er hovedkvarteret til Oslo og Akershus heimevernsdistrikt (HV-02) og Etterretningstjenesten. Også Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) har også avdelinger i Oslo.

Uvisst varighet

Av hensyn til øvingsutbyttet kan Forsvaret heller ikke si noe om hvor lenge øvelsen vil vare, men publikum bes om å være oppmerksomme og ta hensyn til militær aktivitet i denne perioden.

– Det er viktig å gjøre seg noen erfaringer gjennom en slik øvelse slik at man kan få fokus på å forbedre og utvikle planverket vårt. Det er viktig å øve på det, samtidig som å oppdatere det i takt med den urolige situasjonen vi har i Europa og verden i dag slik at vi er klare til å gjøre jobben vi er satt til hvis det blir nødvendig, fortsetter talspersonen og kommandérsersjanten.

– Må være forberedt

Forsvaret understreker at denne beredskapsøvelsen har vært planlagt siden i sommer og ikke har sammenheng med PSTs beredskapshevelse forrige uke.

«Trening av beredskapsplanverk er en naturlig del av Forsvarets virksomhet og gjennomføres regelmessig lokalt og regionalt, men med lengre intervaller nasjonalt», heter det fra Forsvaret.

– På samme måte som at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ber den enkelte husstand i Norge om å ha et beredskapslager av mat, medisiner, oppvarming med mer klart om en hendelse skulle inntreffe, så må også Forsvaret være forberedt og dermed øve på ulike scenarier, legger Olafsen til.

Powered by Labrador CMS