Politiet utenfor inngangen til grotten hvor flere personer ble kullosforgiftet under fest natt til søndag.Foto: Jil Yngland / NTB scanpix
Tre personer ligger fortsatt til overvåking etter grottefesten på St. Hanshaugen
Politiet har foreløpig ikke tatt ut noen siktelser etter grottefesten på St. Hanshaugen der en rekke personer ble kullosforgiftet. Tre personer ligger fremdeles til overvåking på Oslo universitetssykehus.
— I tillegg har legevaktene fått inn mange fra festen i løpet av dagen som har kommet for skjekk. Tilstanden for de fleste som kom til sykehuset, var akutt, men det har også vært et par slengere, sier Fridtjof Heyerdahl, overlege ved CBRNE-senteret ved Oslo universitetssykehus, til NTB.
Flere av personene som kom til sykehuset, var bevisstløse eller hadde nedsatt bevissthet.
Heyerdahl forteller at for de mest alvorlige tilfellene kunne det gått enda verre.
Annonse
— Jeg tror at for de det var mest alvorlig for, var det i grevens tid at de kom seg ut. Hadde konsentrasjonen av kullos vært noe høyere eller tømmingen av lokalet noe forsinket, kunne vi hatt dødsfall, sier han.
— Kullos blokkerer transportstedet til oksygen i blodet. Da får man ikke nok oksygen og cellene lider.
Heyerdahl forteller at den viktigste behandlingen mot kullosforgiftning er å komme seg ut av et rom med høy kulloskonsentrasjon.
— Det er vanskelig å bli forgiftet i friluft, sier overlegen.
Politiet har foreløpig ikke tatt ut noen siktelser i forbindelse med festen på St. Hanshaugen. Det bekrefter pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt til NTB søndag kveld.
Tross det dramatiske utfallet, mener en av arrangørene at festen foregikk på forsvarlig vis.
— Det var ikke meningen at det skulle være så mange, og aggregatet skulle være låst i et rom. Vi hadde allerede festet fra klokken 23 fram til rundt 3, uten problem, sier den anonyme arrangøren til VG.
Ifølge arrangøren var aggregatene innelåst i et rom med ventilasjon. Verken brannvesen eller politi kjenner til et slikt rom i bunkeren. Brannvesenet reagerer også på mangelen på nødutganger. Da brannvesenet fikk situasjonsbeskrivelsen, var de forberedt på et langt verre syn enn det som faktisk møtte dem.
— De var forberedt på at de ville finne ganske mange folk, sier vakthavende stabssjef Lars Magne Hovtun i Oslo brann- og redningsetat til NTB.
Han roser festdeltakernes og særlig politiets innsats for å redde ut personer som var i ferd med å ta alvorlig skade av kullosforgiftningen. To politifolk var blant dem som ble sendt på sykehus.
— Den første politipatruljen har gjort en ekstraordinær innsats for å redde liv, sier Hovtun.
Hovtun peker på diskotekbrannen i Göteborg i 1998 som et eksempel på hvor galt det kunne gått med mange personer i et lite lokale og få nødutganger. Der døde 63 personer og 214 ble skadd etter at en brann var blitt antent ved den eneste nødutgangen ved en ungdomsfest.
Beredskapsetaten i Oslo kommune har varslet at de vil etterse sikring av alle avstengte kommunale anlegg.
Politiet har på sin side varslet at de vil gjennomføre en intern granskning av hva som skjedde i timene før nødetatene gikk til aksjon. Allerede lørdag formiddag hadde nemlig politiet mottatt et tips om en ulovlig fest på St. Hanshaugen, som ikke ble fulgt opp.
Utover kvelden og natta kom det ytterligere varsler om festen, men det var først da politiet tilfeldigvis kom over omtåkede ungdommer at de gikk til aksjon.