Bent Høie avviser påstanden fra Raymond johansen om at helseministeren gikk for langt da han truet med nasjonal overstyring hvis byrådet ikke tok smittegrep i Oslo.
Bent Høie avviser påstanden fra Raymond johansen om at helseministeren gikk for langt da han truet med nasjonal overstyring hvis byrådet ikke tok smittegrep i Oslo.

Bent Høie: – Jeg stiller meg 100 prosent bak tiltakspakken fra byrådet

Helseminister Bent Høie er fornøyd med tiltakspakken Oslos byråd la fram mandag, til tross for at kommunen ikke følger alle anbefalingene til Helsedirektoratet.

Publisert Sist oppdatert

— Jeg stiller meg 100 prosent bak pakken Oslos byråd nå har lagt fram, sa helseminister Bent Høie (H) til da han møtte pressen mandag kveld.

Tidligere mandag la byrådsleder Raymond Johansen (Ap) fram en ny tiltakspakke for Oslo, der det blant annet blir innført påbud om munnbind på kollektivtransport i de tilfellene der det ikke er mulig å holde én meters avstand.

Avviser at han gikk for langt

— Jeg vil takke byrådet for at de nå kommer med en samlet tiltakspakke som er god og tilstrekkelig for å håndtere smittesituasjonen nå, sa Høie.

Men helseministeren avviser at han gikk for langt for å få Oslo til å innføre koronatiltak.

— Det synes jeg ikke jeg har gjort, sier Høie mandag kveld på spørsmål fra pressen om han gikk for langt i presset mot Oslo.

Byrådsleder Raymond Johansen la ikke fingrene i mellom tidligere på kvelden. Han var svært krass mot Høie og truslene om nasjonal overstyring av Oslo.

— Jeg synes helseministeren gikk for langt ved å si at de skulle overstyre Oslo. Jeg tror det er uklokt. Jeg tror vi er veldig tjent med at vi står sammen og stoler på hverandre, sa Raymond Johansen.

— Vi har vist at vi ikke nøler

— Gjennom helgen har helseministeren gått til det uvanlige steget å true med å overstyre Oslo dersom vi ikke iverksetter tiltak umiddelbart. Det forundrer meg. Og jeg registrerer at Kommunenes Sentralforbund og ledende fagpersoner innenfor jussen reagerer på denne fremgangsmåten, sa byrådslederen.

— Så langt i koronapandemien har jeg opplevd samarbeidet med helseministeren og de nasjonale myndighetene som svært godt. Vi i Oslo har vist at vi ikke nøler med å iverksette tiltak, sa Johansen.

— Jeg synes helseministeren gikk for langt ved å si at de skulle overstyre Oslo, sa Raymond Johansen mandag kveld.
— Jeg synes helseministeren gikk for langt ved å si at de skulle overstyre Oslo, sa Raymond Johansen mandag kveld.

— Vi stengte skoler og barnehager før regjeringen gjorde det. Vi innførte lokalt skjenkeforbud i Oslo mens regjeringen kun innskrenket skjenkingen. Vi har klart å holde byen åpen, i motsetning til storbyer over hele verden, understreket Raymond Johansen.

Og han fortsatte med det som nærmest var en irettesettelse av både helseminister Bent Høie og nasjonale helsemyndigheter.

— I dag føler jeg et stort ansvar for å samkjøre stat og hovedstad. En konflikt mellom Oslo og staten vil svekke folks tillit til politikerne, til myndighetene og til den videre håndteringen av koronaviruset. Det er noe Oslo og hele Norge taper på, sa byrådslederen.