Kollektivreisende med ansiktsmaske før busstreiken. Nå viser nye koronatall at Oslo har like mange nysmittede som i slutten av mars.
Kollektivreisende med ansiktsmaske før busstreiken. Nå viser nye koronatall at Oslo har like mange nysmittede som i slutten av mars.

Ny koronarapport: - Betydelig smitteøkning som Oslo ikke har hatt siden mars og april

På en uke økte antallet nysmittede med korona i Oslo fra 210 til 307. — Dette er en betydelig økning fra uken før. Det har ikke vært registrert over 300 tilfeller en enkeltuke siden mars, skriver helseetaten i en ny rapport.

Publisert Sist oppdatert

Hver uke legger helseetaten i Oslo kommune frem en ny rapport om koronasmitte i hovedstaden. Tallene fra forrige uke viser at smitten fortsetter å stige.

— I uke 38 ble det registrert totalt 307 nye smittetilfeller, i snitt 44 per dag. Dette er en betydelig økning fra uken før, da det ble registrert 210 tilfeller totalt og i snitt 30 per dag, skriver helseetaten i rapporten som er lagt ut på Oslo kommunes nettside.

Bent Høie støtter strengere tiltak i Oslo

Smittetallene er fra før byrådsleder Raymond Johansen (Ap) gikk ut med forbud mot at flere enn ti personer samles privat. Samtidig viser nettsiden der koronatallene oppdateres kontinuerlig at det er registrert 55 nye tilfeller med korona i Oslo siden helseetatens rapport ble ferdigstilt.

Det kan bety at inneværende uke ender på et enda høyere smittetall enn de 307 som omtales i helseetatens siste rapport.

Helseminister Bent Høie uttrykte støtte til strengere smitteverntiltak i Oslo under onsdagens pressekonferanse.
Helseminister Bent Høie uttrykte støtte til strengere smitteverntiltak i Oslo under onsdagens pressekonferanse.

— Jeg er bekymret for situasjonen i Oslo, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) onsdag ettermiddag.

— Oslo har kommet med lokale tiltak, og jeg har forstått at de varsler at det kan bli mulig med enda strengere tiltak. Hvis de kommer med ytterligere tiltak, så vil de også få full støtte fra oss på det, sier Høie.

Grünerløkka og Gamle Oslo har mest nysmitte

Helseetatens skriver at det totale antallet smittede per 10 000 i befolkningen i Oslo er lik 59. Bydelene Stovner og Alna skiller seg ut med flest registrerte smittede som andel av 10 000 i befolkningen (henholdsvis 95 og 92). Lavest forekomst av registrerte smittede i forhold til folketallet er det i bydel Nordre Aker (39).

— Det er allerede registrert flere tilfeller hittil i september enn det var totalt i august (650 mot 455). I uke 38, som vi nå har lagt bak oss, ble det registrert totalt 307 nye tilfeller med Covid-19, betydelig flere enn uken før (210).

— Det ble registrert nye smittetilfeller i alle bydeler i uken som gikk – flest i bydel Gamle Oslo (46) og bydel Grünerløkka (35). Disse to bydelene hadde også størst økning i antall nye tilfeller fra uke 37 til 38, skriver helseetaten.

— Kan tredoble testing

Hvis tiltakene i Oslo må strammes ytterligere til, er det store spørsmålet hvor folk møtes uten at de klarer å holde én meters avstand. Og da er det fort utesteder, selskaper, arrangementer og kollektivtransport som kommer under lupen, forklarer helsebyråd Robert Steen (Ap).

— Hvis vi ser at anbefalingene og påbudene ikke overholdes, så må vi sannsynligvis stramme til ytterligere. Hvis vi ser at virkemidlene ikke treffer, så må vi finne nye virkemidler, sier Steen til NTB onsdag.

Helsebyråden er likevel tydelig på at situasjonen nå ikke er sammenlignbar med situasjonen i vår.

I dag tester man langt flere, påpeker Robert Steen.

— Vi har god kapasitet på testing i Oslo. Vi tester cirka 11.500 i uka, men vi har en kapasitet på 35.000.