Helseminister Bent Høie under onsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Høie: – Jeg er bekymret for situasjonen i Oslo

Helseminister Bent Høie (H) gjør det klart at Oslo vil få hans fulle støtte hvis smitteverntiltakene i hovedstaden skjerpes ytterligere. — Hvis vi ser at anbefalingene og påbudene ikke overholdes, så må vi sannsynligvis stramme til ytterligere, sier helsebyråd Robert Steen (Ap).

Publisert

— Jeg er bekymret for situasjonen i Oslo, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NTB.

Han viser til at både Folkehelseinstituttet og Helse- og omsorgsdepartementet har sendt ut råd om tiltak som kan innføres lokalt for å slå ned koronautbrudd.

— Oslo har kommet med lokale tiltak, og jeg har forstått at de varsler at det kan bli mulig med enda strengere tiltak. Hvis de kommer med ytterligere tiltak, så vil de også få full støtte fra oss på det, sier Høie.

Bekymret for hovedstaden

Bekymringen for Oslo deles av helsedirektør Bjørn Guldvog.

— Men Oslo har et godt grep om situasjonen og jobber veldig aktivt med gode tiltak, sier Guldvog til NTB.

— Vi mener at det kan være grunn til å forsterke tiltakspakken ytterligere, og det vet jeg at Oslo kommune også vurderer, sier han.

Strengere regler i Oslo

Mandag innførte byrådet i Oslo flere lokale tiltak for å slå ned smitten.

Helsebyrd Robert Steen har tro på de nye tiltakene.

Private samlinger på mer enn ti personer er forbudt i to uker framover. Samtidig anbefales serveringssteder å registrere gjester, og byrådet anbefaler bruk av munnbind i alle situasjoner der det er trengsel.

Helsebyråd Robert Steen (Ap) har tro på at tiltakene skal virke.

— Vi har jo lært litt av Bergen, som har vært i en mye mer alvorlig smittesituasjon enn det Oslo har vært i de siste ukene, sier Steen til NTB.

Bare én bydel under rødt nivå

Fra tirsdag til onsdag økte antall smittede i Oslo med 55 personer. Det er det nest høyeste Oslo har registrert på en enkelt dag i løpet av de siste to ukene.

Bydel Vestre Aker er eneste bydel hvor smitten ligger under 20 per 100.000, grensa for såkalt rødt nivå. I store deler av hovedstaden er smitten nå betydelig høyere. St. Hanshaugen, Gamle Oslo, Sagene og Stovner har alle over 100 smittede per 100.000.

Fortsatt er det flest smittetilfeller i aldersgruppen 20–29 år. Denne gruppen har dobbelt så høyt smittetall som neste gruppe, som er folk i 30-årene.

Det er registrert 21 smittetilfeller i aldersgruppen over 70 år.

Må vurdere ytterligere tiltak

Hvis tiltakene må strammes ytterligere til, er det store spørsmålet hvor folk møtes uten at de klarer å holde én meters avstand. Og da er det fort utesteder, selskaper, arrangementer og kollektivtransport som kommer under lupen, forklarer Steen.

— Hvis vi ser at anbefalingene og påbudene ikke overholdes, så må vi sannsynligvis stramme til ytterligere. Hvis vi ser at virkemidlene ikke treffer, så må vi finne nye virkemidler, advarer han.

Han er likevel tydelig på at situasjonen nå ikke er sammenlignbar med situasjonen i vår.

— Vi har god kapasitet på testing i Oslo. Vi tester cirka 11.500 i uka, men vi har en kapasitet på 35.000.

Powered by Labrador CMS