DEBATT

Blokker sinsen og katja bratseth
Forslag om blokker på opp mot 15 etasjer på Sinsen har fyrt opp debatten om forskjellen på østkant og vestkant. Katja Bratseth mener debatten har lidd under et demokratisk underskudd.

– Når de lokale stemmene på Sinsen ikke blir hørt, svekkes støtten til byutviklingen

De stille stemmene fra områder med færre privilegier og større levekårsutfordringer blir oversett når viktige beslutninger tas om byens utvikling. Det gjelder spesielt øst i byen.

Publisert

Byutviklingen må inkludere medvirkningsprosesser, uansett hvilken del av byen det gjelder. Debatten rundt Montebello og Sinsen illustrerer hvordan ulikheter i byens utvikling kan forsterke sosiale skiller. Vi må bygge nabolag der alle kan trives – både på øst- og vestkanten.

Forskning fra blant andre samfunnsgeografen Ingar Brattbakk og antropologen Bengt Andersen har lenge dokumentert Oslos delte by, med betydelige sosiale, økonomiske og strukturelle forskjeller mellom øst og vest. Disse forskjellene blir ofte synlige i hvordan boligbygging og fortetting håndteres.

Høyere og tettere i øst

På østkanten ser vi ofte tettere og høyere bebyggelse, mens vestkanten opplever strengere reguleringer og mer varsom fortetting. Denne ulikheten bidrar til å forsterke allerede eksisterende skiller og svekke den sosialt bærekraftige byen.

Samtidig ser vi tydelige ulikheter i hvilke grupper som har mulighet til å delta i medvirkningsprosesser. Vestkanten er ofte bedre organisert, med større ressurser til å mobilisere til høringer og møter.

Mange på østkanten opplever at de har mindre tilgang til informasjon og mangel på tid, og ofte ikke de samme ressursene til å fremme sine synspunkter. Dette skaper en skjevhet der de 'stille stemmene' – ofte fra områder med færre privilegier og større levekårsutfordringer – blir oversett når viktige beslutninger tas om byens utvikling og de områdene som påvirker deres liv og hverdag.

Sosiale skiller i byutviklingen

For å motvirke denne skjevheten, må vi sikre at beboere på begge sider av byen har like muligheter til å delta i reelle medvirkningsprosesser. Sosiale skiller i byutviklingen er ofte knyttet til manglende lokal deltakelse og en overvekt av økonomiske interesser i planleggingen.

Når lokale stemmer — altså de som ikke er økonomisk investert eller har økonomisk makt — ikke blir hørt, svekkes den demokratiske forankringen av utviklingsprosjekter. Lokal medvirkning er avgjørende for å styrke sosial bærekraft og skape en variert by som gir plass til et stort mangfold av folk i ulike livssituasjoner og -faser.

Det gjelder våre liv

Vi håper at framtidige prosjekter vil bygge på prinsippene om sosial bærekraft, altså at alle mennesker skal ha like sjanser til et stabilt og helsefremmende liv, til utdanning, jobb og et liv uten diskriminering.

Hvordan byen utvikler seg påvirker våre liv. En demokratisk by bør utvikles med og av oss alle for å sikre en sosialt bærekraftig fremtid!

Powered by Labrador CMS