For første gang tilbyr kommunen alle innbyggere, både de som jobber og er bosatt i Oslo, gratis deltakelse i Sykle til jobben-aksjonen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
For første gang tilbyr kommunen alle innbyggere, både de som jobber og er bosatt i Oslo, gratis deltakelse i Sykle til jobben-aksjonen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Jeg blir glad når jeg ser at stadig flere velger klimavennlige reisevalg til jobben

Å gå eller sykle er nesten provoserende bra. Det er bra for din egen helse, folkehelsen, lufta vår og for klimaet og helsetilstanden til hele planeten. I tillegg er det ganske billig.

Publisert

I miljøhovedstadsåret får alle Oslos innbyggere delta gratis i Sykle til jobben-aksjonen, og du trenger ikke engang sykle for å delta. Går du til jobben, eller løper til trikken kan du også være med. All fysisk aktivitet teller.

Det er ikke grenser for hvor bra enkelte klimatiltak er. Noen tiltak er så positive at de nesten er for gode til å være sanne. Å sykle eller gå litt til jobben er et slikt tiltak. Jeg snakker ikke om å sykle flere mil eller gå i timevis, men den lille gåturen til trikken eller de 20 minuttene på sykkelen hver morgen.

Å gå eller sykle er nesten provoserende bra. Det er bra for din egen helse, folkehelsen, lufta vår og, ikke minst, for klimaet og helsetilstanden til hele planeten. I tillegg er det ganske billig. Gange er faktisk nesten helt gratis.

Jeg bryr meg ikke om hvorfor du sykler

Som klimadirektør i Oslo er jeg selvsagt opptatt av at arbeidsreisene i byen er så klimavennlige som mulig. Derfor blir jeg glad når jeg ser at stadig flere velger klimavennlige reisevalg til jobben.

Hvis du sykler til jobben fordi det er det raskeste alternativet, så er det kjempebra. Det samme gjelder om du gjør det for treningens skyld, fordi du skal slanke deg eller for å få fred en liten stund. Sykler du fordi det er kult, er det også greit, og bruker du sparkesykkelen bare fordi det er gøy, så er det helt fint.

Enkelt å velge klimavennlig

I Oslo skal det være enkelt å velge klimavennlig. Gode klimavalg skal ikke bare være for de klimafrelste. Klimavennlige valg i hverdagen skal være for folk flest.

Det finnes sikkert massevis av grunner for å gå eller sykle, men ingen grunn er mer høyverdig enn en annen. Det er du som velger den grunnen som passer for deg. For klimaet spiller det ingen rolle hvorfor du velger klimavennlige løsninger, men ditt bidrag gjør en forskjell.

Jo flere som finner sin grunn til å gå eller sykle til jobben, jo bedre blir oslolufta, byen og klimaet vårt.

Motiverer til å sykle

Så bra er sykkel og gange, at allerede for snart 50 år siden fant noen kloke hoder ut at her måtte det en holdningsskapende aksjon til. Folk skulle motiveres til å komme seg ut av bilen og opp på sykkelen eller bare ta beina fatt. Dermed ble Sykle til jobben-aksjonen født, og budskapet om den fysiske aktivitetens fortreffelighet ble spredt rundt om til det ganske land.

Ansatte i Oslo kommune har vært med i Sykle til jobben-aksjonen i mange år, og i fjor var 1649 ansatte med. Over 4000 oslofolk deltok totalt i 2018, og de gjennomførte ikke mindre enn 41 791 sykkelturer og 31 649 gåturer. I tillegg ble det registrert elsykkelturer, løpeturer og annen fysisk aktivitet.

I år kan alle delta

I 2019 er Oslo europeisk miljøhovedstad, og vi vil gjøre ekstra stas på alle innbyggerne som hver dag bidrar til å gjøre byen vår til et litt bedre sted å bo. For første gang tilbyr kommunen alle innbyggere, både de som jobber og er bosatt i Oslo, gratis deltakelse i Sykle til jobben-aksjonen. Oslo har inngått en pakkeprisavtale med Bedriftsidretten, som er den nasjonale arrangøren av kampanjen.

I løpet av aksjonen kan du utfordre naboen din, laget ditt kan utfordre andre lag, bedriften din kan konkurrere mot andre bedrifter og du får tilgang til et enkelt verktøy der du kan registrere alle de klimavennlige reisene du foretar. Du kan også delta i utfordringer som dukker opp underveis, vinne premier, men også konkurrere med deg selv.

Alle kan gjøre noe

Jeg går til jobben. Hvis noen spør meg hvorfor jeg går, er vel det mest ærlige svaret at det har jeg alltid gjort. Det betyr ikke at jeg går for enhver pris. Det finnes dager hvor det er godt å finne seg ståplass på bussen på vei til Rådhuset.

Jeg tror jeg blir litt sprek av å gå, klimavennlig er det åpenbart, om jeg blir noe særlig penere av å gå er vel tvilsomt, men det skader neppe. I klimaarbeidet er det ingen av oss som kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. God tur!

Powered by Labrador CMS