DEBATT

Parkeringsskilt og Thomas Schiøtz
Er det bare jeg som synes det er en ubalanse mellom partenes plikter i denne avtalen, når vi har betalt rikelig for en slik tjeneste? spør Oslo-beboer Thomas Schiøtz.

– Før du legger deg, har du husket å sjekke parkeringsskiltene?

Like selvfølgelig som tannpussen mener bymiljøetaten at det å sjekke parkeringsskilt der du står parkert skal være en del av kveldsrutinen. 365 dager i året. Er det bare jeg som synes det er en ubalanse mellom partenes plikter i denne avtalen, når vi har betalt rikelig for en slik tjeneste?

Publisert

Sluntrer du unna vanker det bot dersom noen har tredd en plastpose over det ordinære skiltet. På plastposen, som likner tilforlatelig et vanlig skilt, står det en undertekst med «vegarbeid», supplert med et veldig nært forestående tidsrom.

Dermed er unntakstilstanden iverksatt, solid hjemlet i velformulerte paragrafer i forskrifter som er tilgjengelig for alle og enhver, bare man vet hvor man skal lete. «Det er reglene», for å sitere en ivrig betjent.

For godt til å være sant

Jeg skrifter herved offentlig for å bekjenne at jeg er en unnasluntrer. En søndag kveld glapp kveldsrutinen. På vei hjem fra helgetur finner jeg en enslig luke like utenfor leiligheten vår. Nesten for godt til å være sant. Og det var det.

Mørket var falt på, og, som alle burde se, natt og dag, var det tredd en slik plastpose over parkeringsskiltet i min gate. Mandag morgen skulle gatene brukes til filminnspilling, ikke beboerparkering.

Jeg betaler flere tusen

Etter innføringen av beboerparkering betaler vi en del tusen kroner for en rettighet til å parkere i gatene der vi bor, elbil eller ei, så lenge det er plass, selvsagt.

Denne rettigheten kan bymiljøetaten tilsynelatende selge en gang til, denne gangen til en stor filmproduksjon, med et helt batteri av vogntog, kraner og utedoer, som i dette tilfellet hadde fått tillatelse til å legge beslag på store deler av gatene i nærområdet neste morgen, skulle det vise seg.

Bymiljøetaten mener altså at deres varslingsplikt er ivaretatt så lenge de henger opp et slikt plastposeskilt 24 timer i forveien. Dermed får beboeren en observasjonsplikt som må inn i kveldsrutinen.

En ubalanse i avtalen

Er det bare jeg som synes det er en ubalanse mellom partenes plikter i denne avtalen, når vi har betalt rikelig for en slik tjeneste? Er det mulig å få til et bedre varslingssystem enn dette i 2024?

Neste gang jeg fornyer årskortet for beboerparkeringen, kunne det være mulig å krysse av på et «ja takk, jeg ønsker å få tilsendt varsel på sms/epost ved midlertidige parkeringsforbud i sone X og Y»?

Kan de midlertidige forbudsskiltene gis en tydeligere utforming, med for eksempel noen blinkende dioder? Kunne jeg driste meg til å foreslå at etatens betjenter kunne utvise litt mer skjønn ved bøtelegging av biler ved midlertidige parkeringsforbud, for eksempel ved at eieren kontaktes og får fem minutter på seg til å flytte bilen før boten ilegges?

Dette skjedde for øvrig med meg denne mandags morgen, men rekkefølgen på bøtelegging og anmodning om å flytte bilen skjedde altså i motsatt rekkefølge. Eller har bymiljøetaten selv brukt noen av kronene de samler inn gjennom denne ordningen på å prøve å finne ut av hvordan denne varslingsrutinen kan forbedres?

Powered by Labrador CMS