Politimester Beate Gangås og politiadvokat Børge Enoksen roser oslofolks innsats under nattas angrep mot London pub.
Politimester Beate Gangås og politiadvokat Børge Enoksen roser oslofolks innsats under nattas angrep mot London pub.

Sivilister pågrep gjerningsmannen og utførte livreddende førstehjelp. — Heltemodig innsats, sier Oslos politimester

Rundt fem minutter tok det før politiet kunne pågripe gjerningsmannen etter nattens angrep mot London pub. Da hadde allerede sivile forbipasserende gjort en kjempejobb.

Publisert

Da de første meldingene om skyting mot det skeive utestedet London pub tikket inn til oslopolitiet ved 01.15-tiden natt til lørdag, ble det fort klart at dette kunne være alvorlig.

Fem minutter senere var politiet på stedet og kunne pågripe den 42-år gamle gjerningsmannen. Det skyldes ikke minst god hjelp fra folk på stedet.

— Vi fikk god hjelp av folk på stedet som både hadde klart å ta kontroll på gjerningsmannen, og som hadde startet livreddende førstehjelp. Her var det mange som utviste en heroisk innsats, sier politimester Beate Gangås til VårtOslo.

Var riktig å avlyse paraden

Etter en lang dag på jobb var det en overraskende opplagt politimester som møtte pressen klokken 17 i ettermiddag.

Under pressekonferansen fikk hun flere spørsmål om det var riktig av politiet å råde arrangøren til å avlyse Pride-paraden, når det senere ble gjennomført et improvisert tog i samme rute.

Rask reaksjon fra sivile på stedet gjorde nødetatenes arbeid enklere etter nattens angrep.
Rask reaksjon fra sivile på stedet gjorde nødetatenes arbeid enklere etter nattens angrep.

Politimesteren mener fortsatt morgentimenes råd til arrangøren var riktig.

— Det var ingen lett beslutning å ta, men på det tidspunktet rådet ble gitt mener vi det var riktig ut fra den informasjonen vi satt på der og da, sier Gangås.

Hun har forståelse for at det for noen kan virke rart at de i etterkant lot det nedskalerte Pride-toget gå, men sier de heller ikke vurderte å stoppe det.

— Vi kan ikke stenge byen for de som ønsker å si sin mening om det som skjedde i natt. Vår oppgave blir da å trygge de som vil si sin mening, påpeker hun.

— Vi skal gjøre det vi kan for å gjøre byen trygg for alle

Nattens angrep kom på et tidspunkt hvor LHBGT-miljøet markerer sin stolthet og sine utfordringer. Nattens angrep viser hvor utsatt miljøet kan være, og Oslos politimester er opptatt av å gå ut med en betryggende melding til dette og andre utsatte miljøer.

— Vi gjør det vi kan for at alle skal være trygge i denne byen hele året og til alle døgnets tider. Det skal alle osloborgere være klar over, sier hun.

Hun peker likevel på at politiet er svært avhengige av å få tips for å kunne fange opp gjerningspersoner.

— Når store ting skjer, får vi ofte mange tips, men jeg skulle gjerne ønske at vi også fikk flere tips i hverdagen om folk eller forhold som den vanlige mann i gata mener kan utgjøre en trussel. Det hadde gjort jobben vår mye enklere, sier politimester Gangås.

Uklart motiv

Etter pågripelsen av 42-åringen forsøkte politiet i ettermiddag å gjennomføre et avhør av den siktede, men dette ble ifølge Dagbladet avbrutt.

På pressekonferansen ville ikke politiadvokat Børge Enoksen kommentere detaljer rundt dette, men han understreker at politiet holder alle muligheter åpne når det gjelder bakgrunnen for ugjerningen.

Politiet er fortsatt tidlig i etterforskningen etter fredagnattas angrep på London pub. Her er kriminalteknikkere i aksjon.
Politiet er fortsatt tidlig i etterforskningen etter fredagnattas angrep på London pub. Her er kriminalteknikkere i aksjon.

— Vi er fortsatt tidlig i etterforskningen, og kan foreløpig ikke si noe helt klart om hva motivet er. Vi har flere hypoteser vi jobber ut i fra, sier politiadvokaten.

Når det gjelder spørsmål rundt meldingen om at Politiets sikkerhetstjeneste ser på ugjerningen som terror fra et radikalt muslimsk miljø, vil ikke Enoksen si så mye mer enn at den pågrepne har vært en person oslopolitiet har delt informasjon med PST om.

— Terror av ekstrem islamsk karakter er en av hypotesene vi jobber ut i fra, sier han.

Ønsker fortsatt tips

Politiet har etter nattens hendelse fått en rekke tips fra publikum I tillegg har de hentet inn videomateriale fra området ugjerningen skjedde.

— Vi ønsker likevel fortsatt tips fra publikum, og da først og fremst video, lydopptak eller bilder, avslutter Beate Gangås.

Har du tips eller bildemateriell kan dette sendes inn på www.tips.politiet.no/oslo

Powered by Labrador CMS