Espen Angvoll etterlyser felles register for registrering av rammenummeret på sykkelen.

Sykkeltyverier har økt kraftig etter korona. - Ikke sett fra deg sykkelen rundt Youngstorget, advarer politiet

Espen ble frastjålet et sykkelbatteri, og synes ikke sykkeltyverier tas alvorlig nok av politiet og forsikringsselskapene. — Det må brukes mer ressurser for å få tatt tyvene, sier han.

Publisert

Espen Angvoll ble nylig utsatt for tyveri av et sykkelbatteri. Espen forteller at det var et innbrudd i et sykkelrom i kjelleren i sameiet.

— Ved utgangsdøra fra midtkjeller lå det diverse gjenstander tyven hadde lagt klart for å ta med, forteller han til VårtOslo.

— Sykkeltyverier blir ikke tatt nok på alvor

— Vi tror at tyven ble skremt av en alarm i en bod han klippet låsen på. Senere oppdaget jeg at mitt sykkelbatteri og lader til dette var borte, sier Espen.

Han mener slike batterier er enkle å stjele og lett omsettelige.

— Det forundrer meg at ikke sykkeltyverier tas mer alvorlig av politiet og forsikringsselskap, sier Espen.

— Jeg er styreleder i sameiet og har ved flere anledninger funnet det som må være stjålne sykler på tomta og har forsøkt å finner eier via rammenummer. Men det er ulike registre og det koster penger å registrere der så det er det ikke alle som gjør, forteller han.

— Så jeg har ikke lyktes å finne eier så langt. Jeg har lagt ut bilde på facebookgruppa "Stjålne sykler i Norge"

Espen Angvoll forventer mer av Politi og forsikringsselskaper for å oppklare tyverier av sykler.

Espen synes det burde vært lovpålagt å registrere rammenummeret på sykkelen i et felles register. Da kan man sjekke om en sykkel har vært stjålet om man ønsker å kjøpe en sykkel brukt. Den bør så omregistreres ved salg.

— Og politiet burde ha flere aksjoner der man ruller opp disse bandene som driver med dette. Jeg bor ved Lille Tøyen Hageby hvor det av og til er rene raid, sier han.

Fortsatt lite tyverier av sykkelbatterier

VårtOslo har undersøkt om omfanget av tyverier av sykkelbatterier. Men verken politiet eller forsikingsselskapene har svar. Det lages ikke egen statistikk på dette.

Vi spør Greg Marton, Battkomp AS. De har spesialisert seg på reparasjon og produksjon av batterier. Men Marton har ikke noe tall på hvor hyppig sykkelbatterier stjeles.

— Jeg har sett noen få dusin batterier med drillede låser i gjenbrukskontainere. Jeg antar en stor andel av disse er tilknyttet i en form for ulovlig aktivitet, sier Marton.

— Jeg har også hatt noen kunder som har kommet innom for å erstatte batterier som de sier har vært stjålet, forteller han.

Han mener tyveri av sykkelbatterier skjer i noen grad, men det er ikke noe stort problem.

— De fleste batteriene er ikke enkle å stjele, og de fleste eierne av elsykler tar sine forholdsregler, sier Greg Marton.

Økning av sykkeltyverier i Oslo

I 2022 ble det anmeldt 6673 sykkeltyverier i Oslo. I forhold til gjennomsnittet for pandemiperioden, er økningen 42 prosent.

— Folk sykler mye mer nå enn før og parkering av sykler i det offentlige rom øker også mulighetene for at sykler blir stjålet, sier Steinar Wulfsberg-Gamre, seniorrådgiver for kommunikasjon i Oslo politidistrikt.

— Det er også en mye større andel av el-sykler som vi også antar det er mer attraktivt å stjele da de er relativt kostbare, legger politiets kommunikasjonsrådgiver til.

Steinar Wulfsberg-Gamre i Oslo politidistrikt sier over halvparten av sykkeltyveriene skjer i de sentrumsnære bydelene, og særlig området rundt Youngstorget er utsatt.

Wulfsberg-Gamre er de kostbare elsyklene kan være en årsak til at antallet tyverier har økt.

— I veldig mange tyverisaker har vi få spor å gå etter, men sakene etterforskes når man har konkrete spor., sier han.

— Hvis sykkelen først er stjålet er det viktig å anmelde tyveriet til politiet. Politiet kommer noen ganger over sykkeltyver som har lagret mange stjålne sykler på ett sted, og da er det lettere å finne tilbake til eieren dersom tyveriet er meldt, sier Wulfsberg-Gamre.

Mange tyverier rundt Youngstorget

Kommunikasjonsrådgiveren i politiet sier over halvparten av sykkeltyveriene skjer i de sentrumsnære bydelene. Særlig området rundt Youngstorget er tyveriutsatt.

Therese Hofstad-Nielsen er skadeforebygger i Fremtind Forsikring, og sier de registrerer at det stjeles både flere og dyrere sykler.

— Mange av syklene er kostbare el-sykler. Foreløpig er det det ikke flere elsykler enn vanlige sykler blant våre innmeldte tyverier, men andelen elsykler som meldes stjålet i prosent av alle sykkeltyverier totalt, er ganske mye høyere nå enn bare for noen få år siden, sier hun.

Hofstad-Nielsen sier Fremtind er positive til et eventuelt lovpålagt og enhetlig register for rammenummer, men at dette er noe politiet og myndigheter må ta stilling til.

Råd til deg som vil unngå sykkeltyveri

Hofstad-Nielsen sier sykkeltyvene er veldig raske. Noen spaner om dagen og stjeler om natten, ofte etter bestilling. Da gjelder det å gjøre jobben vanskeligst mulig og låse sykkelen med solid, forsikringsgodkjent lås. Helst bør den låses fast til et fast punkt, på et godt opplyst og folksomt sted, og gjerne med to låser.

Skadeforebyggerens råd mot sykkeltyverier er følgende:

  • Ha en forsikringsgodkjent sykkellås - FG-lås, gjerne to låser.
  • Lås sykkelen til faste punkter på folksomme og opplyste steder.
  • Dekk gjerne sykkelen til med en presenning hvis den står i egen hage.
  • I tillegg kan det være lurt å ha en skjult GPS-sender i sykkelen, sånn at det kan være lett å spore den hvis den blir stjålet.
  • Ha en forsikring som dekker den reelle verdien av sykkelen.
  • Registering i BikeMember gir redusert egenandel.
  • Lagre sykkelen for vinteren inne i hus eller leilighet, eller lås den godt fast inne i boden.
Powered by Labrador CMS