DEBATT

– Vi må lære de unge at vi alle er bra nok, selv om vi ikke er en influenser, kjendis, eier en Chanel-veske og bor på riktig adresse, mener Cecilie Lyngby.

– Jeg gjemte meg i friminuttene fordi jeg trodde ingen likte meg. Jeg var ikke kul nok, tøff nok

– Utrolig nok står det over 100 ferdig utdannende psykologer i Oslo som ikke får jobbe som klinisk psykolog. Utdannelsen fra Budapest blir ikke godkjent. De står klare, og Oslo har et stort behov for flere psykologer. Hvorfor bruker vi ikke disse?

Publisert

I dag er det en større andel unge som sliter med psykiske utfordringer. Å få helsehjelp er ikke lett. Ungdommer blir avvist av barne- og ungdomspsykiatrien, da de ikke er syke nok.

Hvorfor sliter vi alle mer psykisk i dag enn tidligere? Var vi lykkeligere før eller har vi faktisk blitt flinkere til å snakke om og være mer åpne?

Jeg er selv 53 år gammel og husker godt hvordan jeg gjemte meg i friminuttene på ungdomsskolen fordi jeg trodde at ingen likte meg, jeg var ikke kul nok, tøff nok. Etter hvert ble jeg eldre og mer sikker på hvem jeg var.

Jeg hadde ikke Facebook, Instagram og alle disse plattformene som finnes i dag og som kan brukes til mobbing, hat og drittkasting.

Gir meg en dårlig dag

Også jeg som er 53 år kan få meldinger av venninner som har fulgt med på hvilke innlegg jeg har trykket en «like» på eller om jeg har kommentert noe som er feil i deres øyne. Dette gir meg en dårlig dag, og jeg kan bli usikker.

Jeg er bekymret for utviklingen, og ja, jeg er en del av dette selv og har benyttet meg av spesielt Facebook for å bygge opp grupper med politiske saker. Her har jeg lest hundrevis av stygge kommentarer, slettet mange og blokkert de som har tatt helt av. 

Vi voksne er ofte verre enn de unge, selv om vi burde være gode forbilder?

Jeg tror alle vet hva jeg prater om, og spesielt på Facebook. Vi har alle ulike oppfatninger, og kommunikasjon er vanskelig. Vi har levd ulike liv, som legger grunnlaget for hvordan vi tolker et innlegg, en setning eller en kommentar.

Vi må skjerpe oss

Ungdommene i dag må se influensere som tilsynelatende lever det perfekte liv. Men livet kan by på så mye mer enn å eie merkevarer. Vi må lære de unge at vi alle er bra nok, selv om vi ikke er en influenser, kjendis, eier en Chanel-veske og bor på riktig adresse.

Jeg tenker ofte på en setning jeg hørte fra en kreftsyk jente på TV: «Du kan velge å være lykkelig selv om alt ikke er helt ok i livet ditt».

Så hva kan vi voksne gjøre? Jo, skjerpe oss. En debatt er sunt, men bruk hodet ditt med valg av ord du bruker.

Bedre helsetilbud trengs

Vi politikere må skaffe ungdommene nødvendige hjelpemidlene. 

Om de blir avvist av barne- og ungdomspsykiatrien, bør de møtes med et alternativt behandlingsopplegg. Det må etableres et drop-in-tilbud innen psykologtjenester på alle helsestasjoner for ungdom.

Videre må det etableres digitale løsninger da noen ungdommer synes det er vanskelig eller flaut å møte noen ansikt til ansikt – det kan selvfølgelig også gjelde voksne.

En telefonlinje som er åpen hele døgnet er nødvendig, åpningstider fra klokken 10.00-14.00 holder ikke. Når anfallet kommer, er ikke tidsbestemt.

Utrolig nok står det over 100 ferdig utdannende psykologer i Oslo som ikke får jobbe som klinisk psykolog. Utdannelsen deres fra Budapest blir ikke godkjent. De står klare, og Oslo har et stort behov for flere psykologer. Hvorfor bruker vi ikke disse?

Powered by Labrador CMS