Kongen rørte en hel nasjon under minneseremonien etter terrorhandlingene 22. juli for ti år siden. Torsdag er kong Harald tilbake i Oslo Spektrum og holder en ny minnetale.

Kongen skal igjen tale i Spektrum. Slik markeres tiårsdagen for 22. juli

I Oslo stanser kollektivtrafikken mens rådhusklokkene slår 77 slag for 77 ofre. Kirkeklokkene vil kime i takt over hele landet, og kongen skal tale i Oslo Spektrum når det torsdag markeres at det er ti år siden terrorangrepene.

Hvert år markeres 22. juli blant annet i regjeringskvartalet og på Utøya, ofte med et noenlunde tilsvarende program fra år til år. Men i år er det som kjent ti år siden terrorangrepene, og markeringene skiller seg derfor litt ut fra de foregående.

Tidligere har det for eksempel ikke vært vanlig at medlemmer av kongefamilien er til stede på de ulike markeringene.

Seremoni ved Høyblokka

I år blir imidlertid kongefamilien representert på samtlige av hovedarrangementene på tiårsdagen.

Selv om byggingen av det nye regjeringskvartalet er i full sving, er det fremdeles sperret av et lite område rundt det nasjonale minnesmerket ved Høyblokka. Der vil det også i år bli holdt en seremoni med navneopplesning og nedleggelse av blomsterkranser.

Koronapandemien førte til en dempet markering i fjor. Her er AUF-leder Ina Rangønes Libak, støttegruppens leder Lisbeth Kristine Røyneland og statsminister Erna Solberg foran minnesmerket ved Høyblokka i regjeringskvartalet.

Etterpå blir det gudstjeneste i Oslo domkirke. Nato-leder Jens Stoltenberg, som var statsminister da terrorangrepene skjedde, skal holde tale i kirken. Også kongen og dronningen skal være til stede.

Berørte invitert til Oslo rådhus

I etterkant av gudstjenesten vil alle landets kirkeklokker kime i takt klokka 12.

Senere blir det en seremoni på Utøya, denne gangen med flere taler fra overlevende og etterlatte enn det som er vanlig. Kronprinsparet er til stede på begge markeringene, og kronprins Haakon holder tale på Utøya.

Tidligere Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg under fjorårets 22. juli-markering i regjeringskvartalet.

I etterkant av Utøya-markeringen inviterer Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) de berørte til en mottakelse i Oslo rådhus.

Klokken 19 vil rådhusklokkene slå 77 slag, ett for hvert av ofrene. Samtidig stanses alle busser, trikker og T-baner i Oslo.

Kongen rørte hele nasjonen med sin tale

En drøy måned etter terrorangrepene for ti år siden ble det arrangert en stor nasjonal minneseremoni i Oslo Spektrum, kanskje mest kjent var kong Haralds tale til de berørte.

— Som far, bestefar og ektefelle kan jeg bare ane noe av deres smerte. Som landets konge føler jeg med hver og en av dere, sa en tydelig preget konge den gang.

I anledning tiårsmarkeringen vil det bli holdt en tilsvarende nasjonal minneseremoni i samme arena torsdag kveld. Også nå vil kongen holde tale til de berørte, mens talerlisten også inkluderer statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Highasakite, Dagny, Odd Nordstoga, Tuva Syvertsen og Åge Aleksandersen er blant de mange artistene som skal opptre. Markeringen, som ledes av NRKs programleder Rima Iraki, vil bli direktesendt på NRK1 torsdag kveld.

Löfven deltar på 22. juli-arrangementer

Det holdes i år også en rekke arrangementer både før og etter 22. juli.

15. juli åpnet utstillingen «10 år etter» på 22. juli-senteret i Oslo, hvor blant annet publikum i stor grad inviteres til å bidra til innholdet i utstillingen.

Svergies statsminister Stefan Löfven blir med Ap-leder Jonas Gahr Støre til Utøya på tiårsmarkeringen for 22. juli.

Onsdag, dagen før tiårsdagen, tar Sveriges statsminister Stefan Löfven turen til Oslo for å delta på en rekke arrangementer som skal holdes den dagen. Han blir med Støre til Utøya, hvor de blant annet skal legge ned blomster.

Löfven blir også med på et arrangement i Universitets aula i Oslo senere samme dag. Der møtes først Nato-sjef Jens Stoltenberg og AUF-leder Astrid W.E. Hoem til en vitnesamtale. Den blir etterfulgt av en panelsamtale med blant annet statsminister Solberg (H), Ap-leder Støre og flere.

Powered by Labrador CMS