Presis klokken 19 torsdag 22. juli vil Rådhusets klokker slå 77 slag. Slagene skal markere hvert av ofrene for terrorangrepene for ti år siden.

Oslo stopper opp 22. juli: Rådhusklokkene slår 77 slag for 77 ofre

Torsdag 22. juli, i neste uke, markerer Oslo tiårsdagen for terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya. Alle busser, trikker og T-bane stanses mens Rådhusets klokker slår ett slag for hver av de 77 menneskene som ble drept i 2011.

Publisert

Presis klokken 19 torsdag 22. juli vil Rådhusets klokker slå 77 slag. Slagene skal markere hvert av ofrene for terrorangrepene for ti år siden.

— Rådhusklokkene er Oslos bankende hjerte, og et sterkt symbol for byen vår. Jeg håper at så mange folk som mulig stanser opp under klokkeslagene, slik at vi sammen kan minnes ofrene og de som ble berørt, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

— Spiller Nordahl Griegs "Til ungdommen"

Samtidig som rådhusklokkene slår vil all kollektivtransport i hovedstaden stanse. Ingen busser, trikker eller T-bane vil gå mens Oslo minnes de 77 som ble drept for ti år siden.

— Slik kan vi sammen minnes ofrene og de som ble berørt. Etter slagene spiller klokkenisten vår «Til ungdommen» av Nordahl Grieg, skriver Johansen på sin Facebook-side.

Terroren rammet Norge: Da værende AUF-leder Eskild Pedersen sammen med Raymond Johansen, som var partisekretær i Ap da massakren på Utøya skjedde.

Det var VG som først omtalte planene som nå er lagt for Oslos tiårsmarkering, der ofrene for terroren i regjeringskvartalet og på Utøya blir minnet.

— 22. juli er del av vår kollektive historie. Terroren rammet mange veldig, veldig hardt, og vi må aldri glemme det som skjedde. Jeg oppfordrer folk til å ta godt vare på de nærmeste denne dagen, sier Raymond Johansen.

Var partisekretær i Ap da Utøya ble angrepet

Oslos byrådsleder var partisekretær i Arbeiderpartiet da barn og unge på AUFs sommerleir ble angrepet av Anders Behring Breivik 22. juli 2011. Forkledd som politi drepte han 67 av deltakerne på leiren.

I regjeringskvartalet ble åtte personer drept av bomben Breivik detonerte, som også førte til enorme materielle skader på bygninger. Mange ble skadd, både fysisk og psykisk, i de to terrorangrepene. Fra Utøya ble 58 personer bragt til sykehus.

Raymond Johansen var blant de første personene som ankom Sundvolden hotell, der både overlevende fra Utøya og deres pårørende ble samlet etter angrepet på AUFs sommerleir.

— Jeg oppfordrer også foreldre til å snakke med barn og unge om hva som skjedde den juli-dagen for ti år siden. Det er viktig for ikke å glemme de vi mistet. I tillegg må vi bruke kunnskap sammen med engasjement og forståelse som et viktig forsvar mot hatet som lever videre, sier Oslos byrådsleder.

— Som nasjon er tiårsmarkeringen en anledning til å vise samhold og hedre ofrene, sier Raymond Johansen.

Powered by Labrador CMS