— Vi er lei oss for at noen kjernepersoner har valgt å forlate oss, skriver utdanningsdirektør Marte Gerhardsen til rektorer i osloskolen.

Nytt bråk i utdanningsetaten: En hel seksjon slutter i protest mot ledelsen

For snart to år siden gikk utdanningsdirektøren i Oslo av etter lang strid med byrådet. Den nye sjefen, Marte Gerhardsen, skulle sikre ro i etaten. Men nå har en hel seksjon sagt opp i protest mot ledelsen.

Publisert

Åtte ansatte i seksjonen læringsmiljøteamet i utdanningsetaten har sagt opp sine stillinger, skriver Aftenposten.

Bråket kommer knapt to år etter striden mellom daværende utdanningsdirektør Astrid Søgnen og det rødgrønne byrådet. Etter månedsvis med uenighet og en åpen høring i Rådhuset, gikk Søgnen motvillig av som osloskolens øverste sjef.

— Det er en tid for alt. Både samfunnet og skolen er i endring, og det tid for nye krefter i utdanningsetaten, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) da utdanningsdirektør Astrid Søgnen i november 2018 gikk av etter en langvarig strid med det rødgrønne byrådet.

— Håper ikke dette er et gufs fra fortiden

Ny utdanningsdirektør ble Marte Gerhardsen. En ansettelse som vekket reaksjoner fra flere hold. Gerhardsen hadde bakgrunn som AUF-politiker og deretter ledererfaring fra virksomheter med langt færre ansatte enn utdanningsetaten i Oslo.

Tilsammen er en tredel av alle kommunens 55.000 ansatte tilknyttet etaten. Gerhardsens navn sto heller ikke på den offisielle søkerlista med 18 navn da det rødgrønne byrådet utnevnte henne som ny toppsjef for landets største skolekontor.

— Jeg håper dette ikke er et gufs fra fortida der partiboka var den viktigste kvalifikasjonen når Arbeiderpartiet ansatte folk i lederstillinger, sa Venstres Hallstein Bjercke til Nettavisen da Gerhardsen ble ansatt i april 2019.

Nå er en hel seksjon i opprør mot ledelsen i utdanningsetatens ledelse.

Seksjonssjef Inger Bergkastet og alle fast ansatte i det sentrale læringsmiljøteamet i etaten har valgt å gå fra stillingene sine.

Mobbeombud frykter utenforskap

Hele fagmiljøet, som har hjulpet skoler i saker som gjelder mobbing, mistrivsel blant elever og andre konflikter, forsvinner dermed.

Årsaken er ledelsens «uforsvarlige» system i arbeid med lovverk knyttet til elevers skolemiljø, samt mangelfull medvirkning og involvering av læringsmiljøteamet i arbeidet med en omorganisering av etaten.

Utdanningsetatens direktør Marte Gerhardsen omorganiserte etaten da hun tok over etter Astrid Søgnen.

Til venstre skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) mens Astrid Søgnen (til h.) under en høring i bystyresalen etter at sitnevnte var blitt presset ut av jobben som utdanningsdirektør.

Konsekvensen av at fagmiljøet i utdanningsetaten forsvinner, kan blant annet bli økt utenforskap i Oslo-skolen, frykter mobbeombud Kjersti Owren.

— De har vært veldig viktige for Oslo-skolen. Ikke bare som enkeltpersoner, men også som et nasjonalt, anerkjent fagmiljø, sier Owren.

— Ønskes velkommen tilbake

Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen har svart bekymrede rektorer i osloskolen etter at oppsigelsene i læringsmiljøteamet ble kjent. Hun skriver at ledelsen i etaten er opptatt av å ha inkluderende og åpne prosesser.

— Vi er lei oss for at noen kjernepersoner har valgt å forlate oss. Dette er dyktige medarbeidere ledelsen gjerne skulle hatt med seg videre, og som ønskes velkommen tilbake, skriver utdanningsdirektøren i brevet til rektorene.

Gerhardsen sier i en kommentar til Aftenposten at det er flere ansatte i ulike avdelinger som også veileder skolene om læringsmiljø.

Powered by Labrador CMS