DEBATT

Mye tyder på at det er digitale valg som vil bli fremtiden for kirkedemokratiet, spår Kjersti Opstad i dette innlegget. .Foto: Terje Bendiksby / NTB

- Men Oslo da, skulle ikke dere stemme i kirkevalget?

- Her gikk jeg "all in" før valget og ba dere om å komme på nettet, eller møte opp i ett av mange valglokaler og bare stemme. Det var tross alt kirkevalg! Så velger altså bare 6,3 prosent av dere å høre etter? Seks komma tre prosent. Det er alt for dårlig. Og ikke minst alt for dyrt.

Publisert

Og nå mener både nyinnvalgt medlem av Oslo bispedømmeråd, Arve Juritzen og Kirkeråds-sjefen sjøl; Kristin Gunleiksrud Raaum at vi må snakke om at dette ikke lenger er bærekraftig. 

Vi kan ikke lenger ta oss råd til å opprettholde en valgordning som er dyr (70 millioner kroner, eller 260 kroner per stemme på landsbasis), og som i en stor grad også belaster både ansatte og frivillige i kirken. Og som gir så lite tilbake.

Alt det er altså deres skyld. Fordi dere ikke hørte på meg og bare… stemte. Enda så enkelt som det var.

Åpen folkekirke vant valget

Jeg bare nevner det helt på tross av at jeg på mine 52 kirkebesøk fant ut at påføring av skyld og skam var noe kirka i dag slettes ikke drev på med lenger. 

Jeg synes dere fortjener den, lell. Seks komma tre prosent!

Oslo bispedømmeråd har sju lekplasser der man kan stemme inn medlemmer. Kirken har også, i et forsøk på å gjøre det enklere og mer attraktivt å delta i valg, innført politiske partier slik at du lettere kan vite hva og hvem du stemmer på. 

Både her i Oslo og på landsbasis er det definitivt største av disse partiene Åpen Folkekirke. I Oslo fikk de fire av sju plasser. 

Nominasjonslisten, en liste som ikke har et spesielt program, eller en spesiell mening, men som består av et mangfold av mennesker som menighetene selv har nominert, fikk to plasser. 

Nykommeren i gjengen: Frimodig Kirke kapret den siste plassen. Bønnelista, som har som mål å reversere vedtaket om kirkelig vigsel av homofile, fikk ikke plass i Oslo bispedømmeråd denne gangen.

Kjente navn på listen

Nominasjonskomiteen fikk inn Arve Juritzen, som i tillegg til å altså være nyvalgt til bispedømmerådet også ble valgt inn for partiet Høyre i Oslo bystyre samme dag. 

Han får fra Nominasjonskomiteens liste selskap av professor i teologi, Harald Hegstad.

Åpen Folkekirke fikk inn sin leder Gard Realf Haugerud Sandaker-Nielsen, Simon Bondevik, kjent både som ungdomsleder i Partiet Sentrum og som barnebarn av vår tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF).

Inger Johanne Aas som leder Kirkens Bymisjons Primærmedisinske Verksted og student og leder for Åpen Folkekirkes ungdomsnettverk Anna Riksaasen.

Forfatter og pensjonist Kåre Olav Hegle kom inn for partiet Frimodig Kirke.

I tillegg til disse så har kirkens ansatte stemt inn sognepresten I Gamlebyen og Grønland menighet: Lars Martin Dahl som prestenes representant i bispedømmerådet og diakon Eldrid Brekke som representant for lekkirkelige ansatte. 

Døvekirken har også en representant i bispedømmerådet, men hvem dette vil bli er foreløpig ikke klart.

Siste gang?

I år valgte over 90.000 av de 272.603 som benyttet seg av stemmeretten å forhåndsstemme digitalt. 

Dette er mer enn en dobling fra sist valg i 2019. Bare i Oslo valgte 8902 av de stakkarslige 6,3 prosentene som deltok i valget å stemme digitalt.

Og mye tyder på at det er digitale valg som vil bli fremtiden for kirkedemokratiet. I en virkelighet der man trenger midler til alt fra vedlikehold av våre mange vakre kirkebygg, og ikke minst til alle de spennende aktivitetene som de faktisk holder på med i kirka nå om dagen, så blir det vanskelig å forsvare å skulle bruke over 70 millioner kroner på å avholde et valg som uansett ser ut til å engasjere så få.

Powered by Labrador CMS