Ole Paus sovnet stille inn på Drammen sykehus natt til tirsdag. Her er han avbildet i 2005.

Ole Paus er død: – En som på sin helt egen måte har vært med på å gjøre oss til et «vi»

Den kjente folkesangeren og låtskriveren Ole Paus er død i en alder av 76 år. 

Publisert

Det melder sønnen Marcus Paus på Facebook. «Takk for hvert bidige øyeblikk med deg, elskede Pappa», skriver han i et innlegg.

Paus ble i september rammet av et hjerneslag, noe som førte til at han måtte avlyse konserter.

Paus' manager Arne Aronsen sier til VG at 76-åringen sovnet stille inn på Drammen sykehus natt til tirsdag med flere av sine nærmeste rundt seg. Aronsen etterlyser ro for familien og managementet i sorgen.

Den folkekjære visesangeren tilbrakte deler av oppveksten i Oslo og gjorde seg synlig i visemiljøet i hovedstaden allerede på 60-tallet. 

Aktiv i 50 år

Paus skulle etter planen slippe det han selv beskrev som en «poetisk selvbiografi» i høst. Boka «For en mann» skulle komme i november, men har så langt ikke blitt gitt ut. Det er usikkert hva som skjer med utgivelsen av boka.

Paus platedebuterte i 1970 med albumet «Der ute – der inne». Siden har han blitt en av landets mest folkekjære visesangere. Paus holdt seg også aktiv i sine senere år, og i 2020 samarbeidet han med rockebandet Motorpsycho på albumet «Så nær, så nær».

Viktig del av sorgprosessen

En av sangene Paus er mest kjent for, er «Mitt lille land», som ble skrevet i 1994. Sangen fikk nytt liv etter terrorangrepene 22. juli 2011 og var da en viktig del av den nasjonale sorgprosessen.

Maria Mena, som ga ut en coverversjon av låten etter terrorangrepene og fremførte låten under en minnekonsert i Oslo domkirke 30. juli, hyller Paus i et Instagram-innlegg: «Hvil i fred Ole Paus. Takk for musikken.»

Opp gjennom årene har Paus mottatt flere priser, blant annet Spellemannprisen som han først fikk i 1976. I 1998 fikk han Spellemannjuryens hederspris, og i 2014 ble han Årets Spellemann.

I tillegg til å være visesanger har Paus også vært programleder og skuespiller.

Ole Paus under en opptreden i Operaen i 2020. Han døde tirsdag i en alder av 76 år.

Hylles av Støre

Ole Paus har vært en folkekjær visesanger gjennom et langt liv – med stor musikalitet, samfunnsengasjement og humor i mange uttrykksformer, fra revy til egne utgivelser og samarbeid med mange ledende kunstnere i norsk kulturliv, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG.

Støre kaller Paus en «sylskarp satiriker» og «hjertevarm poet» og sier han selv har satt stor pris på Paus' verk gjennom mange tiår.

– Hans stemme og tone vil bli savnet. I dag går mine tanker til hans nærmeste, sier Støre.

Også stortingspresident Masud Gharahkhani har uttrykt sine kondolanser.

«Takk for alt, Ole Paus», skriver han på X/Twitter.

– Fryktelig trist

Kulturminister Lubna Jaffery (Ap) sier at Norge har mistet en stor kunstner etter at Ole Paus døde natt til tirsdag.

– Vårt lille land har mistet en stor kunstner, ja, en som på sin helt egen måte har vært med på å gjøre oss til et «vi» her i landet, sier hun i en uttalelse til NTB.

Paus har vært en av Norges mest folkekjære artister i over 50 år etter at han debuterte med plata «Der ute – der inne» i 1970. Låten «Mitt lille land», som han skrev i 1994, ble en viktig del av den nasjonale sorgprosessen etter terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet i 2011.

– Det er fryktelig trist at Ole Paus er gått bort. Han var modig, han pirket i oss, og samtidig satte han inderlig vakkert ord og tone på mange av de ømmeste, såreste og innerste følelser vi har, avslutter Jaffery.

Ole Paus (t.v.) sammen med kamerat og samarbeidspartner Ketil Bjørnstad. Paus døde natt til tirsdag. Her avbildet for noen år tilbake i forbindelse med at Paus var blant Bjørnstads gjester i Operaen på Oslo Jazzfestivals åpningskonsert «Verden som var min».

– Kommer til å leve videre

Artist-Norge sørger over bortgangen til den folkekjære artisten. 

Ketil Bjørnstad har gjennom årene vært en av Paus' nærmeste venner og samarbeidspartnere. De møttes i 1970 og reiste på 70-tallet rundt i landet og holdt konserter.

– Jeg har ingen ord som kan rettferdiggjøre og forklare hvor viktig han har vært i mitt liv. Han har vært et mirakel av en venn, sier Bjørnstad til VG.

Paus betydde ikke mye bare for ham, men også for hele Norge, mener han.

– Jeg vet at mye av det han gjorde, kommer til å leve videre.

Det er artistkollega Åse Kleveland enig i. Hun har også samarbeidet med Paus ved flere anledninger.

– Den produksjonen han har hatt, har vært et eventyr. Jeg kan ikke tenke meg noen annen som kan vise til noe sånt, sier hun til Dagbladet.

– Han var en språkkunster som skrev alt fra det mest poetiske til det mest brutale – når han ønsket å slå til skikkelig, legger hun til.



Powered by Labrador CMS