— Det er en ekthet ved henne, og hun tar alt og alle på alvor, sier Anne (41) om venninnen sin.
— Det er en ekthet ved henne, og hun tar alt og alle på alvor, sier Anne (41) om venninnen sin.

For Anne (41) er venninnen en stor inspirasjon. Hvem er ditt største kvinnelige forbilde?

Fra Åse Kleveland og Florence Nightingale til sjefen og mamma. I anledning 8. mars har VårtOslo spurt kvinner i byen hvem deres største kvinnelige forbilder er.

Publisert

Den 8. mars feirer vi den internasjonale kvinnedagen. Dagen setter fokus på kvinners kampsaker og rettigheter, både gjennom historien og i dagens samfunn.

VårtOslo spurte damene i Oslos gater hvem deres kvinnelige forbilder er.

God 8. mars!

— En interessant kvinne i skogen

Edda Fiskaa (28) er sykepleier og skal jobbe på kvinnedagen. For henne er den kanadiske danseren og koreografen Emma Portner et stort forbilde.

— Gjennom forestillingene hennes jevner ut forskjellene mellom menn og kvinner i ballett, og de er veldig sterke. Jeg så premieren på torsdag, og det var veldig bra! sier Edda.

— Hun er en interessant kvinne, som bor i skogen i Canada uten internett. Jeg møtte henne også under premieren, og hun virker veldig jordnær, fortsetter hun.

— Mamma fikk meg da hun bare var 20

For Vanesa Jarovic (22) og Anna Rasmia (26) på Emina Skjønnhetssalong er det deres respektive mødre de ønsker å slå et slag for.

Vanessa sier det er mange flotte kvinner i livet hennes, men ingen har gitt henne så mye som mor.

Anna forteller at moren hennes er definisjonen på en sterk, uavhengig kvinne.

Anna Rasmia (26) sier at moren hennes er definisjonen på hva en sterk og uavhengig kvinne er.
Anna Rasmia (26) sier at moren hennes er definisjonen på hva en sterk og uavhengig kvinne er.

— Hun fikk meg da hun bare var 20 år gammel, og hun kom til Norge for min skyld. Her startet hun fra bunnen og bygde seg opp. I dag er hun lærer og en viktig ressurs for samfunnet, sier Rasmia.

Medeina (22) sier at britiske dronning Elizabeth var et viktig forbilde for henne. En kvinne som var med på å modernisere England, og ifølge 22-åringen bidro med å gjøre engelske kolonier selvstendige. Senere har sjefen hennes i arbeidslivet også blitt en viktig rollemodell.

— Sjefen min er snill og god, som ivaretar alle og viser at man kan være en fantastisk sjef. Selv om man ikke er mann, sier Medeina.

— Selvtenkende og revolusjonerende

Ved Birkelunden er Anne Grethe (71) ute på tur. Hun sier at det er mange kvinner som har spilt en viktig rolle for henne i livet.

— Men siden jeg er en pensjonert sykepleier må jeg nok si Florence Nightingale. Hun var en viktig kvinne, som var selvtenkende og revolusjonerte moderne sykepleie. Virkelig en forgangskvinne, sier den pensjonerte sykepleieren.

For Julie (35) er Åse Kleveland et fantastisk forbilde på alle måter.
For Julie (35) er Åse Kleveland et fantastisk forbilde på alle måter.

Åse Kleveland er et fantastisk forbilde på alle vis, mener Julie (35).

— Jeg har selv møtt henne. Hun fortalte at mens hun var kreftsyk sminket hun seg likevel og tok på leppestift, for å vise sin feminine side, sier 35-åringen.

— Jeg har på leppestift i dag. Og tenker at hvis Kleveland kan bruke det mens hun er syk, kan jeg også det, sier hun.

— Jobber med kvinnelig energi hver dag

Julie (40) forteller at hun jobber mye med en danse- og DJ gruppe med navn Rebelle Collective, som kun er bestående av kvinner.

8. mars skal de opptre på utestedet Uhørt i Strøget mellom Torggata og Storgata.

— Jeg jobber med kvinnelig energi hver eneste dag, så jeg mener kraften i alle kvinner er det som inspirerer meg, sier Julie.

Hilde (35) har nettopp blitt mor selv. Hun forteller at alle kvinner, men spesielt mødre, er hennes forbilder.

— Alle kvinner, og mødre spesielt, er forbildene mine, sier Hilde (35).
— Alle kvinner, og mødre spesielt, er forbildene mine, sier Hilde (35).

— Etter at jeg ble mor selv er jeg blitt mer bevisst på hvor mye man ofrer som mor, sier Hilde.

Anne (41) skal ut med noen venninner på kvinnedagen, og gleder seg til det. Hun forteller at et viktig forbilde for henne i livet er den gode venninnen Eva.

— Hun har en evne til å gå helhjertet inn i alt. Det er en ekthet ved henne, og hun tar alt og alle på alvor. Hun er en inspirasjon som jeg har kjent i 12 år, forteller Anne.

Powered by Labrador CMS