Oslo tingrett var ikke enig med styret ved Solvang kolonihage da kvinnen brakte oppsigelsen til domstolen. Foto: Kjetil Ree / Wikimedia Common

Kvinne kastet ut av Solvang kolonihage fordi styret mente oppussing var for omfattende. Men Oslo tingrett er uenig

Etter å ha stått på venteliste i årevis fikk kvinnen endelig en parsell med hytte i Solvang kolonihage på Sogn. Og gikk i gang med rehabilitering av den 40 kvadratmeter store hytta.

Publisert

Men oppussingen ble ikke tatt nådig opp av styret i Solvang kolonihage. Styret mente oppussingen av den 40 kvadratmeter store hytta hadde kommet helt ut av proporsjoner, skriver Estate nyheter.

Strenge regler for bygging

Solvang på Sogn er Oslos største kolonihage med over 500 parseller på oversiden av Ring 2. Men på samme måte som ved alle andre kolonihager i hovedstaden, er det årelange ventelister på å få tildelt en parsell. Og strenge regler for hva styret mener parselleierne kan gjør og ikke gjøre.

I avtalen med Solvang kolonihager ble hytte og beplantning, samt rettighetene til parsellen, overdratt til kvinnen for 115 664 kroner i 2016. Ved overdragelsen ble hun automatisk medlem av Norsk Kolonihageforbund, og forpliktet seg til å overholde forbundets vedtekter og foreningens forskrifter og regler, skriver Estate nyheter.

Kvinnen søkte styret i 2017 om omfattende rehabilitering av sin hytte. I søknaden angir kvinnen at hun søker om endring av tilbygg, veranda, bod, heving av hytta, utvendig panel, veksthus, platting, kjeller, kjellernedgang, bytte vinduer, antenner, markiser, levegger, pipe/ildsted og uteskap.

Oppsigelsesvarsel fra styret

Utpå høsten samme år begynner oppussingsarbeidene. Men rett før jul pålegger styret ved Solvang full stans i byggearbeidene. Noe kvinnen etterkommer. Men styret har ikke bare pålagt henne full stans. Kvinnen mottar også oppsigelsesvarsel, ifølge Estate nyheter.

Byggearbeidene har vært for omfattende, mente styret. Men kvinnen bragte oppsigelsen inn for Norsk Kolonihageforbunds ankenemnd. Der fikk imidlertid styret ved Solvang kolonihage medhold. Kvinnen skulle kastes ut av kolonihagen på Sogn.

Dette godtok ikke den kvinnelige parselleieren. Hun tok saken til retten. Og Oslo tingrett har et litt annet syn og konklusjon enn både styret ved Solvang kolonihage og ankeutvalget i Norsk Kolonihageforbund.

Medhold i tingretten

— Konklusjonen er etter dette at kvinnen ikke har fått utført byggearbeider uten godkjenning fra styret, eller på annen måte vesentlig misligholdt sine plikter etter avtalen eller vedtektene. Vilkårene for oppsigelse er ikke oppfylt, og foreningens vedtak er dermed ugyldig, konkluderer Oslo tingrett.

Kvinnens fremlagte omkostningsoppgaver var på 230.000 kroner, men retten friserte disse ned til 182.000 kroner, som Solvang kolonihager må betale, skriver Estate nyheter.

*Dommen er ikke rettskraftig ettersom det fortsatt gjenstår tid før ankefristen går ut.

Powered by Labrador CMS