Hege og Thomas slapper av på sin hjemmesnekrede "veranda" i Pilestredet i Oslo. Fire mann måtte til for å få plattingen på plass. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX
– Hvorfor skal kommunen bestemme om jeg kan bygge veranda i min egen tomt
Det er urimelig at en etat med myndighet over byutviklingen skal innskrenke Oslos oppblomstring.
Tross Oslos rekordlave befolkningsutvikling vokser politikernes og byråkratenes ansvarsfelt. Plan og bygningsetaten har med sin makt ved flere tilfeller bevist dette igjennom å krenke eiendomsretten.
Enda verre er det at deres makt kan virke grenseløs. Å styre utbyggingen av Oslo gjennom flere etater setter kjepper i hjulet for byens utvikling og går på individets bekostning. Plan- og bygningsetatens reguleringer virker målløst og dyrt.
Flere Oslo-borgere har måttet finne seg i å havne i store byråkratiske prosesser grunnet ønsket om å bygge hus i egen eiendom. I 2017 var det 364 klagesaker i Oslo i forbindelse med plan- og bygningsetatens beslutninger, en økning på 12 prosent siden 2016.
Hårreisende detaljstyring
Hvorfor skal kommunen bestemme om jeg kan bygge veranda på min egen tomt? At plan og bygningsetaten svekker menneskers frihet og eiendomsrett, er hårreisende. Det er ikke politikernes oppgave å bestemme om man kan hugge ned et tre i hagen eller om man kan få bygge ut verandaen sin. Detaljstyring helt ned til individets frihet over egen eiendom er urimelig og viser mangel på tillit til osloborgerne.
Med dagens byråder er det ikke tilfeldig at Plan- og bygningsetaten detaljregulerer og byråkratiserer byutviklingen på mange flere plan enn tidligere. MDG, Arbeiderpartiet og SV har med sin egen treenighet, hatt en agenda for byutviklingen som går i totalitær retning. Dessverre glemmer politikerne at enhver osloborgers tomt ikke er deres.
Respekter eiendomsretten
En etat som administrerer eiendom med overveldende myndighet har ingen plass i et moderne Oslo. Skal Oslo lykkes som by, burde politikerne og etatene stoppe å detaljstyre og heller respektere eiendomsretten. Oslo FpU setter eiendomsretten foran plan- og bygningsetatens formynderi. I Norges hovedstad må kommunepolitikerne huske mer enn noe at det finnes grenser for myndighet.