DEBATT

Vegard Rødset Tokheim
– Kall meg gjerne rokokko-rebell, men jeg mener St. Hanshaugen har et særpreg som har en verdi for alle våre innbyggere og Oslo som helhet. Oslos mange bydeler og varierte områder bør få lov til å bevare sin sjarm, sier Vegard Rødset Tokheim.

– Dette bygget er en tabbe akkurat der det er plassert på St. Hanshaugen

I Geitmyrsveien på St. Hanshaugen har man fått et nybygg som har blitt kalt Darth Vaders hus. Det ville nok ha passet utmerket inn på Star Wars-planeten Mustafar eller i en bydel langt, langt vekke.

Publisert

Nå er det ikke bygget i seg selv som egentlig er et problem, men det at det bryter med de arkitektoniske bokvalitetene som finnes på St. Hanshaugen. Det har allerede blitt oppført flere bygg som bryter med dette helt spesielle særpreget, og vi burde ikke gjøre denne feilen enda flere ganger.

St. Hanshaugen Høyre går til valg for å bevare og utvikle nettopp dette arkitektoniske særpreget som vår bydel så stolt har hatt i mange år. Vi ønsker en veileder som ivaretar og tar hensyn til det unike bo- og nabolagsmiljøet som har preget bydelen.

St. Hanshaugen har et særegent preg

Det er fullt ut mulig å bygge nye bygg som passer inn i et etablert bomiljø. Det gjøres i mange byer over hele Europa.

Nå er naturligvis smaken delt, og det finnes like mange tanker om hva som er flotte bygg som det er innbyggere på Coruscant (en planet i Star Wars-universet). Noen vil synes bygget er spennende og at variert arkitektur er et gode. Andre vil, som meg, mene at dette bygget var en tabbe akkurat der det er plassert.

Kall meg gjerne rokokko-rebell, men jeg mener at St. Hanshaugen har et særegent preg, som har en verdi for alle våre innbyggere og Oslo som helhet. Oslos mange bydeler og varierte områder bør få lov til å bevare sin sjarm.

En politisk oppgave

Det er annerledes å gå i det hippe Grünerløkka, det moderne Bjørvika og langs St. Hanshaugparken. Det er nettopp det som gjør Oslo spesielt og vakkert. Det er vanskelig å se for seg utsikten fra toppen av St. Hanshaugen og se moderne klosser som bryter mot Colletts gate eller Ullevålsveien.

Nå kommer ikke Høyre til å rive bygg som er oppført, men det er en politisk sak hvordan våre byrom skal se ut. Vi skal naturligvis ta vare på småhusbebyggelsen i byen, men det finnes også viktige kvaliteter å bevare i sentrumsgårdene.

Det burde vi ivareta og dyrke. Det betyr ikke at vi trenger å frede eller verne alt som finnes av bygårder, men at vi som politikere klart legger føringer for hvilke bygg, bomiljøer og arkitektur utbyggere må forholde seg til.

Fremtidens Oslo

Da må man være villig til å føre en helhetlig byutviklingspolitikk som også anerkjenner at det arkitektoniske og visuelle er en del av hvordan vi bygger fremtidens Oslo.

Det er ikke bare utnyttelsesgrad, leilighetsnorm, behandlingstid i plan- og bygningsetaten og TEK-forskrifter som utgjør hva og hvordan en by skal være eller se ut. Det er i aller høyeste grad et politisk spørsmål om hvilken by vi vil at Oslo skal være og hvilken bydel St. Hanshaugen skal bli for fremtiden.

Inntil videre så må man vel anbefale til alle sameier rundt St. Hanshaugparken om å unngå bytte navn på bygården til Alderaan (nok en planet i Star Wars).

Powered by Labrador CMS