T-banen i Oslo får ikke lov til å kjøre med fulle vogner.
T-banen i Oslo får ikke lov til å kjøre med fulle vogner.

Byrådet krever endringer i smittevernregler på trikk, buss og T-bane for å unngå kollektivkollaps

Byrådet frykter mange passasjerer og lite respekt for smittevernregler på kollektivtransporten i høst. Nå ber samferdselsbyråd Arild Hermstad (MDG) regjeringen endre smittevernregler på buss, trikk og T-bane.

Publisert

— Etter hvert som samfunnet åpner opp igjen, er det stadig flere som ønsker å bruke mer kollektivtrafikk, og det blir umulig å overholde smittevernreglene, sier byråd for miljø og samferdsel, Arild Hermstad (MDG), til NRK.

Han ønsker at kollektivtransporten skal få åpne for økt kapasitet gjennom den såkalte København-modellen.

Vil tillate flere passasjerer ombord

Den innebærer at det kun er ansikt-til-ansiktskontakt på bussen som skal unngås, og åpner ifølge Hermstad for 70 prosent kapasitet istedenfor 35–40 prosent, som Oslos kollektivtransport opererer med i dag.

MDG-byråden etterlyser også maktmidler til Ruter. Sjåførene kan ikke kaste folk av bussen om det er for mange passasjerer.

Også byrådsleder Raymond Johansen (Ap) bekymrer seg for manglende respekt for smittevernreglene.

— Må ha regler tilpasset behovet

Både byrådslederen og samferdselsbyråden mener veilederen for kollektivtransporten som nå er på høring ikke er tilpasset hovedstaden.

— Vi vet at over sommeren kommer tusenvis av studenter til byen vår, og mange arbeidsplasser kommer til å åpne opp over sommeren. Da er vi nødt å ha et sett smittevernregler som faktisk passer med det som er behov for, sier Hermstad.

De ber om rask handling, i løpet av en uke eller to fra Samferdselsdepartementet.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS