Nå er det mulig å ta seg en kaffe midt på Thorbjørn Egners plass foran Kampen kirke. Fra venstre: leder i kampen Vel Tommy Grotterød, ildsjel Tuva Løkse, byråd for samferdsel og miljø Arild Hermstad (MDG) og prosjektleder i bymiljøetaten Vibeke-Maria Giil.Foto: Christian Boger
Nå er Thorbjørn Egners plass på Kampen bilfri. Til høsten er kirsebærtrær og utemøbler på plass
Etter fire års kamp for en bilfri Thorbjørn Egners plass har mange lokalbeboeres drøm blitt en realitet. — Dette er en fantastisk dag, sier Kampen-beboer Tuva Løkse.
I fire år har Kampen Vel og andre engasjerte Kampen-beboere jobbet for at Thorbjørn Egners plass, utenfor Kampen kirke, skulle bli bilfri. Tirsdag kveld kom midlertidige sperringer på plass og 60-bussen over plassen fikk nytt kjøremønster.
Onsdag formiddag kunne lokalbeboere og byråd for miljø og samferdsel, Arild Hermstad (MDG), ta den bilfrie plassen i nærmere øyesyn.
— Dette er en fantastisk dag. Dette har vi kjempet for lenge, og det er godt å se at plassen endelig har blitt bilfri, sier Kamben-bebeoer og lokalpolitiker for MDG, Tuva Løkse, til VårtOslo.
Løkse var sammen med leder av Kampen Vel, Tommy Grotterød, en av de som for fire år siden fikk ideen til å stenge plassen for biltrafikkk. Derfra og inn har det vært mye hard jobbing for å få gjennomslag for planene. Ikke alle i loakalmiljøet har vært like begeistret for planene.
— Det har vært fire år med hard jobbing for å selge inn planene våre til kommunen og politikerne. Når jeg står her i dag og ser at veien er stengt, kan jeg si at det for min del så absolutt har vært verdt det, sier Løkse.
Og etter de første timene med endret kjøremønster virker det som om naboene på Kampen har tatt godt i mot det nye torget.
— Selv Ruter er godt fornøyde med resultatet av omleggingen for 60-bussen, sier lederen av Kampen Vel.
— Vil skape liv i sommer
Gårsdagens stengning av torget kommer før kontrakten for oppgraderingen av plassen er på plass. Anbudsfristen for oppgraderingsarbeidene gikk ut onsdag.
Nå håper bymiljøetaten å ha alt det formelle på plass innen kort tid, slik at byggearbeidene kan ta til rett over sommeren.
— Vi hadde jo håpet at stengningen av torget kom samtidig med at oppgraderingsarbeidene var ferdige. Nå må vi kaste oss rundt og forsøke å skape litt liv på det bilfrie torget også gjennom sommeren, sier Tommy Grotterød.
De lokale ildsjelene håper de kan få på plass noen utemøbler og litt aktivitet for at torget ikke skal virke helt tomt før oppgraderingen står ferdig.
— Vi vil se på mulighetene for å invitere lokale korps og foreninger til å benytte torget gjennom sommeren for å skape liv her, forteller Løkse.
Det var heller ikke bare ildsjeler fra nærmiljøet som strålte om kapp med sommersola utenfor kirken onsdag formiddag. Byråd for miljø og samferdsel, Arild Hermstad (MDG), var også en svært fornøyd mann.
— Dette er en fantastisk dag både for lokalmiljøet på Kampen og for Oslo som by. For oss er det viktig å legge til rette for at vi kan få så mange bilfrie soner i byen som mulig. Og dette prosjektet viser hvor lite som skal til for å skape et bedre nærmiljø med mindre biltrafikk, sier han.
Når anleggsarbeidene tar til, mest sannsynlig rett over sommerferien, vil det komme på plass både kirsebærlund og permanente utemøbler, som lokalbefolkningen og andre kan forlyste seg med gjennom året.
— Det er vanskelig å si noe helt konkret om når hele oppgraderingen vil stå ferdig, men vi satser på at alt er på plass i løpet av høsten, sier prosjektleder i bymiljøetaten Vibeke-Maria Giil.
PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever.