Virtuell kunst. Åpningsseremoni på Birkelunden
25. mai åpnet en særegen kulturpark ved navn Oslo Kunstpark. Den skiller seg fra andre kunstprosjekter i byen grunnet dets unike konsept. Avbildet er Arghavan Agida, leder av en av temaparkene i Oslo Kunstpark, og Jonas Haavik, daglig leder i Connected.ART og prosjektleder i Oslo Kunstpark. Til venstre ser man kunsten til Helene Knoop, som er en del av kunstinstallasjonene til Oslo Kunstpark.

Den nye parken er den første av sitt slag i Oslo, men du kan ha passert attraksjonen uten å merke det

Sist helg åpnet en park utenom det vanlige i hovedstaden. Oslo Kunstpark består av åtte temaparker spredt rundt i byen, og et unikt konsept skiller dem fra andre kunstprosjekter i byen vår.

Publisert

– Vi håper at dette tilgjengeliggjør kunst, kultur, musikk og historie for alle, sier Jonas Haavik, prosjektleder i Oslo Kunstpark og daglig leder i Connected.Art, en internasjonal gruppe bestående av kunst- og teknologientuasiaster. 

Lørdag 25. mai lanserte Connected.Art sitt nye og banebrytende konsept; Oslo Kunstpark, en virtuell kunstpark i Oslo fordelt på åtte ulike temaparker i byen.

– For Connected.ART er det viktig at kunsten er i fokus og at teknologien kun er et verktøy for å fremme gode kunst og kulturopplevelser, legger Haavik til. 

Tilgjengelig via app 

I temaparkene vil det være lite fysisk kunst å skimte. I stedet vil kunst, musikk og kultur kunne oppleves gjennom en mobilapplikasjon og det som på engelsk kalles augmented reality, altså utvidet virkelighet.

– Det vi i praksis gjør er å etablere et digitalt gjerde rundt et område og deretter plassere ulike digitale kunstverk og lignende i de definerte områdene. Innenfor hver park må man gå til riktig sted for å finne innholdet, forklarer Haavik.

«Hver temapark ledes og kurateres av en utvalgt person eller organisasjon med en sterk tilknytning til det aktuelle temaet», heter det fra Connected.Art selv i en pressemelding.

Se faktaboksen for en oversikt over de åtte temaparkene og hvor i byen de befinner seg.

Dette er de åtte temaparkene i Oslo Kunstpark:

  • Den Navneløse Park, i Sofienbergparken Nordvest
  • Fotokunstparken, i midten av Sofienbergparken 
  • KI Parken, i Birkelunden Sør
  • Kvinneparken, i Birkelunden Nord 
  • Musikkparken, på Schous Plass og Kvartal 
  • Queer Park, i Sofienbergparken Sørvest 
  • Tokyoparken, i Slottsparken Sørvest 
  • X Parken, på Olaf Ryes Plass 

Hemmelig nachspiel 

Åpningsseremonien lørdag 25. mai startet i Kvinneparken på Birkelunden, som er en av de åtte temaparkene i det virtuelle kunstkonseptet. 

Festen fortsatte på Popsenteret, som rommer Musikkparken, enda en av temaparkene i Oslo Kunstpark, før et nachspiel tok sted på en hemmelig lokasjon.

Første av sitt slag 

– Oslo Kunstpark er den første av sitt slag i Oslo, sier Haavik om det virtuelle kunstkonseptet. 

Haavik understreker at appen som gir tilgang til kunsten, er gratis å bruke og at det heller ikke er noen kostnader for å få adgang til områdene med virtuell kunst. 

– Vi bestreber å fortsette å ha det slik fremover, sier han. 

Vil bli verdens største 

«Oslo Kunstpark har som ambisjon å bli verdens største permanente virtuelle kunstpark», hevder Oslo Kunstpark selv i en pressemelding. 

Ideen om å lage virtuelle kunstparker spiret under Covid-nedstengingen i mars 2020. 

Virtuell kunst
Her får man et lite innblikk i hvordan kunstopplevelsen er hos Oslo Kunstpark sine virtuelle kunstinstallasjoner. Avbildet er kunstverk laget av Helene Koop i samarbeid med Connected.ART.

– Vi hadde på det tidspunktet oversatt hjemmesider og mobilapper til japansk, og hadde ambisjoner om å gå internasjonalt fra start, sier Haavik. 

– Den strategien måtte raskt endres, og vi valgte så å fokusere på park-tilnærmingen som på det tidspunktet var en umoden tanke og som krevde et lengre utviklingsløp, sier han om skiftet fra drømmen om Japan til virtuell kunstpark i Oslo. 

– Få begrensninger 

– Formålet er på sett og vis det samme som for tradisjonell kunst. Slik vi ser på det er Oslo Kunstpark bare en ny arena for visning og formidling av kunst, men som i sin natur også kan tilføre noe nytt og spennende, sier Haavik når spurt om formålet med den virtuelle kunstparken. 

Åpningsseremoni på Birkelunden
En åpningsseremoni for Oslo's første virtuelle kunstpark tok sted på Birkelunden lørdag 25. mai. Avbildet er Arghavan Agida, leder av Kvinneparken i Birkelunden, som er en av de åtte temaparkene i Oslo Kunstpark, samt Jonas Haavik, daglig leder i Connected.ART.

– I den virtuelle verden er det få begrensninger, så en kunstners frihet er større, og det samme er da kunstnerens mulighet til å underbygge ønsket narrativ, sier Haavik om konseptet. 

– Connected.ART kommer nå til å fokusere på virtuelle parker som sitt hovedanliggende de neste tre–fem årene, og i den perioden raffinere og optimalisere i takt med annen utvikling i området. Kortsiktig skal vi nå det neste året sørge for at Oslo Kunstpark blir best mulig før vi tar konseptet videre ut i verden, sier Haavik om ambisjonene til prosjektet.

Powered by Labrador CMS