Hovedsponsor Coop har ikke bare sørget for ukrainske farger på løpernes startnumre, også publikum fikk utdelt effekter i gult og blått.

Kollen-fest i strålende vær. Ukrainas farger preget både publikum og løpere

— Stemningen er god og været er strålende, meldte politiet mens folk strømmet til Holmenkollen skifestival. Men det kom færre enn politiet forventet. Likevel sto folk langs løypene med norske flagg og Ukrainas farger.

Publisert

Mens Therese Johaugs siste store løp ble en ren parademarsj i strålende Kollen-vær, preget Russlands krig mot Ukraina skifestivalen.

Ikke bare gikk Johaug og alle konkurrentene med de ukrainske fargene på startnumrene, også rundt løypa sto folk i gult og blått mens de vinket med norske flagg.

Oppfordret folk til å ikle seg ukrainske farger

Men det var færre publikummere enn politiet forventet.

— God stemning der oppe. T-banene er ikke fulle, og god plass både på arena og i marka foreløpig, opplyste politiets operasjonsleder Tore Solberg tidlig lørdag formiddag

Therese Johaug tok farvel som toppløper med å vinne tremila suverent. Med ukrainske farger på startnummeret og norske flagg i begge hender etter målgang.

Også senere sier politiet at det er langt færre oppmøtte tilskuere enn antatt, og det har vært lite trøbbel med kollektivtrafikken.

— Om festen er flyttet til i kveld, vet vi ennå ikke, skriver politiet.

I forkant av Holmenkollen skifestival ble både Russland og Hviterussland bedt om å pakke sammen smørebussene og reise hjem. Ingen løpere fra de to nasjonene får stille til start.

På forhånd hadde Facebook-siden "Farg Holmenkollen skifestival gul og blå - Støtte til Ukraina" gått ut og oppfordret publikum i Kollen til å ikle seg de ukrainske fargene.

Ordfører i ukrainske farger

Skipresident Erik Røst (til v.), ordfører Marianne Borgen og kronprins Haakon.

Både lørdag og søndag står de innenfor billettsperringene og deler ut ukrainske flagg og de gule og blå hendene fra Coop.

— Vi trenger flere til å dele ut flagg og effekter i helga. Har du en eller noen timer ledig, enten lørdag eller søndag? Kjenner du noen som kanskje kunne tenke seg å bidra, spurte en av intiviativtakerne, Anne Siri Koksrud Bekkelund, allerede før helgen.

En av de som fulgte oppfordringen var ordfører Marianne Borgen (SV), som ikledd ukrainske farger ankom Holmenkollen sammen med kronprins Haakon og skipresident Erik Røste.

Powered by Labrador CMS