En kvinne med to barn og bæreposer har nettopp krysset den slovakisk-ukrainske grensen.
En kvinne med to barn og bæreposer har nettopp krysset den slovakisk-ukrainske grensen.

Oslo gir ti millioner for å hjelpe ukrainske flyktninger: - Behovet for hjelp er stort, sier Raymond Johansen

— Krigen i Ukraina er en humanitær katastrofe, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Nå gir Oslo kommune 10 millioner kroner til Flyktninghjelpen, som skal brukes til å bistå ukrainske flyktninger.

Publisert

— Ifølge FN har over 1 million mennesker flyktet til nabolandene den siste tiden, og tallet stiger for hver dag som går. Behovet for hjelp er stort, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Flyktninghjelpen har vært på plass i Ukraina siden Russlands annektering av Krim-halvøya i 2014.

— Vi må gjøre alt vi kan

Høyre stiller seg bak de tre byrådspartiene Ap, SV og MDG i beslutningen om å gi ti millioner kroner til organisasjonens arbeid med ukrainske flyktninger.

— Vi er alle dypt berørt av det som skjer i Ukraina. Det er i stunder som dette vi ser det beste med Oslo og Norge. Når det er alvor står vi sammen. Vi må gjøre alt vi kan for å hjelpe et europeisk land og et folk i en akutt krise, sier Høyres gruppeleder i bystyret, Anne Haabeth Rygg.

Fredag ble det kjent at regjeringen vil innvilge midlertidig kollektiv beskyttelse til flyktninger fra Ukraina og etablerer flere mottaksplasser i norske kommuner.

Største humanitære krise siden 2. verdenskrig

Rundt 300 ukrainere har allerede kommet til Norge, og regjeringen forventer at det vil komme betydelig flere. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) frykter at vi nå kan stå overfor den mest alvorlige humanitære krisen i Europa siden andre verdenskrig.

Oslo har allerede sagt seg villig til å ta i mot alle ukrainske flyktninger som staten ber kommunen ta hånd om. Men først har altså kommunen besluttet å gi penger til Flyktninghjelpen.

— Folk er på flukt fra bomber og skudd ikke langt fra der vi bor, da må vi hjelpe som best vi kan. Et bidrag til Flyktninghjelpen er en liten del av alt det vi nå må stille opp med, sier finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG).

— På vegne av hele Oslo viser vi solidaritet med mennesker på flukt fra en meningsløs krig på vårt eget kontinent, sier skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV).

Powered by Labrador CMS