Forslagsstillerne Eivind Trædal og Sigrid Heiberg.

Forslag på MDGs årsmøte: Ja til desertører fra Russland

Leder i Oslo MDG, Sigrid Heiberg, og gruppeleder i bystyret, Eivind Trædal, ønsker at regjeringen sier velkommen til russiske desertører. – Det er kanskje russerne selv som til syvende og sist sitter med nøkkelen til å kaste dagens skurkestyre.

Publisert

Bakgrunnen for utspillet om russiske desertører er MDGs årsmøte i Oslo. Bakgrunnen er invasjonen i Ukraina, som MDG mener markerer et skremmende vannskille i europeisk historie: «Europa har nok en gang har blitt skueplass for en blodig krig, der sivilbefolkningen lider», sier Heiberg og Trædal.

De to sier: Gitt flyktningkrisen som nå har oppstått ønsker Oslo MDG at Oslo, byen med det store hjertet, tar imot mange flyktninger raskt. Fylkeslaget stiller seg også solidarisk med ofrene for krigen i Ukraina, deriblant «alle vanlige innbyggere i Russland, inkludert dem som har blitt sendt for å kjempe i en meningsløs krig, og deres pårørende».

Russerne sitter med nøkkelen

– Enda flere russere kan komme til å bli tvangsskrevet ut i krigen. Mange russere vet kanskje heller ikke at det var til Ukraina de skulle og er heller ikke enige med Putin i at Ukraina er en eksistensiell fiende som skal bekjempes, sier Eivind Trædal til VårtOslo.

– Vi mener det er viktig å beholde solidariteten med det russiske folket. Dette er jævligere enn vi har turt å tenke. Da er det viktig at vi strekker ut en hånd til det russiske folk, ikke minst alle de tusen som har demonstrert mot krigen i Russland. Det er kanskje russerne selv som til syvende og sist sitter med nøkkelen til å kaste dagens skurkestyre, sier han.

– Vi sender våre tanker til alle modige russere som nå demonstrerer mot Putin-regimets grufulle handlinger, selv om det for mange betyr fengselsstraff, sier de to forslagsstillerne.

Oslo har innkjøpsmakt

Oslo MDG foreslår også at:

  • Oslo bør bruke sin innkjøpsmakt til å kutte import fra russiske og hviterussiske bedrifter.
  • Oslo tar imot sin andel av ukrainske flyktninger til Norge, og ta initiativ overfor regjeringen for at Norge tar imot et stort antall flyktninger.
  • Oslo og Norge bør ta et særlig ansvar for å ta imot flyktninger som står i fare for å bli diskriminert i andre europeiske land på bakgrunn av sin etnisitet, religion, seksuell orientering, kjønnsidentitet eller av andre grunner.
  • Oslo kommune bør bistå med humanitær hjelp til Ukraina.
Powered by Labrador CMS