Fra venstre Artem Surgai, Krzysztof Szymanski, Maksym Brilenkov og Anatoliy Tanascuk gjør alt de kan for å hjelpe, her i Foodoras lokaler ved Schous plass. De oppfordrer alle til å gi det de kan, og orientere seg om hva det er behov for først.

Unge ukrainere i Oslo organiserer hjelp til hjemlandet. Se hva de trenger og hvordan du kan hjelpe

Det er stort behov for hjelp for hjelp til Ukraina, spesielt førstehjelpsutstyr, teknisk utstyr, batterier og batteriladere. — Og har du en sovepose du ikke lenger trenger eller varme vinterklær, så kontakt oss.

Publisert

Onsdag formiddag møter VårtOslo en gjeng unge ukrainere i Foodoras lokaler ved Schous plass. De har fått låne en del av lokalene til oppbevaring av klær og forskjellig utstyr folk har kommet med. Lokalene har de kun fram til i morgen, og de er på jakt etter et nytt sted.

— Det er helt forferdelig

Stefaniya Gutovska (29) sier de er en vennegjeng. De har ikke hatt tid til å sette opp en organisasjon, og prøver å gjøre så godt de kan i en veldig vanskelig tid.

Hun sier at mange i Ukraina allerede mangler mat og vann, og at strømmen har gått flere steder. Mange har ikke toaletter lenger.

— Det er helt forferdelig. Bolighus bombes, veiene ødelegges, broene sprenges. Veldig mye blir ødelagt, og vi er helt fortvilte. Ingenting spares. Også sykehus, sykebiler og skoler ødelegges, sier hun.

Hun lister opp hva som er viktigst nå: Førstehjelpsutstyr, teknisk utstyr, batterier og batteriladere. Det trengs også varmt undertøy, varme gensere og vinterjakker uten reflekser. Jaktutstyr er det også behov for. Og soveposer. Det er også mangel på bleier, medisiner og medisinsk utstyr. Se også denne listen.

Stefaniya Gutovska (t.v.) og Karina Surgai utenfor lokalene som de siste dagene er brukt som lager- og møtelokale.

Mange kanaler for å hjelpe

Trykk her for en oversikt over mange av de som nå organiserer hjelp i Oslo og som kan kontaktes.

Du kan også gå inn på disse Facebook-sidene for å holde deg løpende oppdatert på hjelpebehov.

Ukrainas ambassade ligger i Arbins gate 4. Klær og utstyr kan leveres direkte der.

Flere hjelpeorganisasjoner organiserer hjelp til Ukraina. Blant disse er:

Hjelpen kommer fram

Stefaniya sier de har kontakt med et polsk-ukrainsk selskap som frakter fisk. Firmaet har kansellert flere ordre for å heller frakte klær og utstyr til et lagerhus på grensen mellom Polen og Ukraina. Der sørger frivillige for transport over grensen.

Alternativet er å levere ting direkte til den ukrainske ambassaden, som ordner transport. Ambassaden har også løpende informasjon om hva som trengs, opplyser hun.

Til tross for at alle i vennegjengen er redde og bekymret, er håpet og troen sterk:

— Vi kommer definitivt til å vinne denne krigen, det er kun et spørsmål om når og hvor mange som må dø, sier Stefaniya.

Powered by Labrador CMS